Home

Achtergrond

Producenten van suiker en kip in trek op aandelenbeurzen

Kip en suiker waren flink in trek de afgelopen week op de aandelenbeurs.

Het Amerikaanse pluimveevleesconcern Tyson Foods en het Duitse suikerconcern Südzucker wonnen in de afgelopen week 4 tot 5 procent aan beurswaarde. Alleen het Franse zuivelconcern Bongrain deed het wat dat betreft nog beter met een koerswinst van 7 procent.

Südzucker profiteert op de beurs van de voortdurende prijsstijgingen op de wereldmarkt voor suiker. Daarnaast presenteerde het Duitse suikerconcern vorige week beter dan verwachte kwartaalcijfers en bevestigde het concern nogmaals de winst- en omzetverwachtingen voor het hele boekjaar. Vanochtend werd de koersstijging doorgezet met een winst van meer dan 2 procent ten opzichte van het slot van woensdag.

Het Amerikaanse vleesconcern Tyson Foods heeft zijn koerswinst in de afgelopen week vooral te danken aan een hoger advies van zakenbank Credit Suisse. De zakenbank denkt dat de pluimveedivisie van Tyson Foods mede door dalende voerkosten hogere winstmarges kan opleveren. Sinds begin dit jaar is de koers van Tyson al met meer dan 13 procent gestegen. Varkensvleesconcern Smithfield Foods volgt met een koerswinst van ruim 10 procent.

De trekkerproducenten leverden deze week flink in. Na mooie koerswinsten in de eerste twee weken van dit jaar, kregen de machinefabrikanten woensdag een flinke tik op de beurs. De koersen van John Deere, Agco en Case New Holland daalden die dag met 2,5 tot ruim 4 procent. Desondanks noteren de concerns nog 4 tot 8 procent hoger dan bij de start van dit jaar.

Het Noorse Yara leverde in de afgelopen week 5 procent in. Samen met leveranciers van gewasbeschermingsmiddelen en zaaizaden (Syngenta, Bayer en BASF) bungelt Yara onderaan de lijst dit jaar met een koersverlies van 5 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.