Home

Achtergrond

Prijs blank stabiliseert

De grens van €5 blijft buiten bereik van blank kalfsvlees. De vraag wordt nu toch echt minder. Blank noteert ongewijzigd: €4,87 per kg geslacht gewicht. Het verschil met vorig jaar is groot. Toen werd er voor een kg €4,35 betaald.

Het aanbod speelt geen grote rol in de prijsstagnatie, het is de vraag die voorzichtig minder wordt. Frankrijk loopt nog vlot door. Maar in Italië is dat al niet meer het geval.

Bovendien is februari een traditioneel lastige maand voor blank kalfsvlees. De prijzen dalen dan meestal wat. Maar daartegenover staat dat er geen mestachterstanden zijn. Mesters kunnen hun kalveren bij een tegenvallende vraag dus rustig langer laten staan. De eerste helft van februari lijkt er daardoor geen prijsdaling te komen.

De rosés worden wel goedkoper. Rosé jonger dan 8 maanden noteert €0,02 lager en komt uit op €3,60 per kg geslacht gewicht. Het aanbod neemt hier toe en dat zorgt voor een prijsdaling.

Rosé ouder dan 8 maanden komt uit op €3,04 per kg geslacht gewicht. En dat betekent dat er €0,03 van de prijs afgaat. Maar de oudere rosés kunnen wel eens harder gaan zakken dan de jonge rosés.

De recente, snelle prijsstijging na 1 januari (na de hectiek rond de laatste slachtpremie) gaat deze rosésoort parten spelen. De oude rosés hebben zich net zoals de slachtkoeien behoorlijk uit de markt geprijsd. Dat laat zich in ieder geval de komende twee weken voelen.

prognose:

blank ongewijzigd, rosés goedkoper

Of registreer je om te kunnen reageren.