Home

Achtergrond 4 reacties

Premier: vastgelopen in hang naar consensus

Bij het verder inrichten van het landschap is Nederland volgens premier Jan Peter Balkenende vastgelopen in zijn "eigen hang naar zorgvuldigheid en consensus''.

Doordat steeds weer nieuwe regels worden bedacht om iedereen tevreden te stellen, ontstaat bij nieuwe projecten al snel een juridische stammenstrijd die alleen maar vertraagt. "We zijn op een punt gekomen dat zelfs de uiterst duurzame plannen voor de herontwikkeling van een Rotterdamse stadshaven vastlopen op bestaande regelgeving. Dat is echt te gek voor woorden'', zei Balkenende vandaag op een bijeenkomst van Bouwend Nederland in Zoetermeer.

De premier wees erop dat de gemiddelde doorlooptijd voor nieuwe infrastructuur elf jaar duurt, niet in de laatste plaats door ruziënde overheden. Over de A4 tussen Delft en Schiedam is veertig jaar gesteggeld. "Een schandvlek in ons politiek-bestuurlijke landschap.''

De premier benadrukte dat het kabinet al zijn best doet om het "proceduremoeras'' tegen te gaan, onder meer met het pleidooi van de commissie-Elverding in de hand waarin een nieuwe manier van besluiten wordt bepleit. Er is meer nodig, betoogde Balkenende. Zo moet de snellere besluitvorming bij meer dan alleen infrastructuurplannen worden ingezet, moet duidelijker zijn wie verantwoordelijk is voor welk project en moet ook de Europese regelgeving worden aangepast. Balkenende zou bijvoorbeeld als proef willen kunnen afwijken van Europese normen als een bepaald plan duidelijk "ruimtelijke kwaliteit'' toevoegt aan een gebied.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  govert

  Nee je mot een heel land in een vuile oorlog storten. Dan ben je pas doortastend bezig. Wat een vuile huichelaar die Balkenende.

 • no-profile-image

  .

  Is hetgeen besproken is in het artikel dan zo onredelijk of huichelachtig? Voor mij mag je een hekel hebben aan de premier, maar als je ook tegen zinnige uitspraken zijnerzijds ageert ben je ook niet goed bezig lijkt me.

 • no-profile-image

  .

  Heb het idee dat de premier niks meer mag zeggen en dat het dan ook niet goed zou zijn. Een heel land in een vuile oorlog? Govert, wat de argumenten ook geweest zijn, ik leef liever 1 jaar in Nederland dan 1 dag in die landen waar een deeltje van onze beroepssoldaten naar toe zijn gezonden. Zou u het dan fijn vinden om hier een te dergelijk regime te hebben? Over huichelarij gesproken.

 • no-profile-image

  gert

  De overheid valt in zijn eigen zwaard

Of registreer je om te kunnen reageren.