Home

Achtergrond 6 reacties

Premier bepleit eendracht keten

Samenwerking moet bijdragen aan een betere verdeling van de opbrengsten in de tuinbouw.

Dat zei minister-president Jan Peter Balkenende vandaag tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Productschap Tuinbouw (PT). "Als ik de cijfers van het NMa-rapport over de voedselprijzen op me in laat werken, vraag ik me af of de krachten binnen de keten wel goed verdeeld zijn." Door samenwerking wordt meer recht gedaan aan de producent, stelt hij vast. Als voorbeeld van ketensamenwerking noemt hij bedrijven als zaadveredelaar Rijk-Zwaan.

"Voor veel tuinders was het een moeilijk jaar, maar ik zie dat u het hoofd niet in de schoot legt", aldus Balkenende. "Nederland kan niet zonder de tuinbouw en zover zal het ook niet komen want de tuinbouw heeft toekomst." Volgens de minister-president zijn duurzaamheid, samenwerking en innovatie kernwoorden voor die toekomst. Daarbij noemt hij de Elkas en de innovatie van microgroentebedrijf Koppert Cress. Maar marktgerichtheid alleen is niet voldoende om de tuinbouw uit het slop te trekken. Balkenende hoopt dat de export aantrekt en dat kredietverstrekkers ruimhartiger worden.

Tjibbe Joustra, voorzitter van het Productschap Tuinbouw, noemt het van groot belang dat komend jaar de prijzen aantrekken. Terugkijkend stelt hij vast dat 2009 een ongekend slecht jaar is om snel te vergeten. "Met name in het laatste kwartaal zijn veel bedrijven failliet gegaan."

In 2010 ziet het er volgens hem nog niet zonnig uit. Volgens Joustra heeft de tuinbouw troeven in handen zoals de bijdrage aan de handelsbalans en de werkgelegenheid. Die moeten het begin van herstel mogelijk maken. "Ondanks de sterke daling in exportwaarde hebben we nog een sterke positie in de wereld."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Wat zegt de NMA hier van ????

 • no-profile-image

  jpk

  bewijs het maar balkende
  milieu maatregelen
  in de pas laten lopen met de eu

 • no-profile-image

  gert

  Balkenendenorm,ikke, ikke en de rest kan stikken,Wat is er van Tabaksblatt terechtgekomen,was een doekje voor het bloeden,het graaien gaat gewoon door ,ook bij de overheid.Hij laat de boel gewoon op zijn beloop.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  OOK CDA! (dat vergat je nog spotvogel!) Enne, die Tabaksblatt is gewoon ten dele opgebrand en voor de rest gepruimd en uitgespuwd! OOK CDA, vanzelf!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Gert, vergeet die manke pinguin en focus op de man die Herkauwer hieronder noemt: Rossige Tjib! Dat is een veel gevaarlijker sujet dan honderd Q-koortsbesmette megageitenhouderijen bij elkaar. Let nou eens op de échte aanstichters van alle agri-ellende, die nog altijd op de achtergrond marionet Verburg haar kunstjes laten vertonen(zij heten van voren C,C en T). Balkenende is voor die hoop potstalmest politiek verantwoordelijk, maar beseft dat helemaal niet. Want dat minkukelig stuk politicus is in zijn eigen ongebreidelde arrogantie en zelfwaan gestikt!

 • no-profile-image

  herkauwer

  En ja hoor, dat is't ie weer! Hoezo, een jaar om gauw te vergeten? Veel bedrijven failliet? Hoe kan dat toch met zo'n beleid! Mensen, dit is dus de man die vele jaren lang SG op LNV was en een van de aanstichters is achter alle agri-ellende!
  Tjibbe Joustra: de man die zijn kraaknieuwe, juist opgeleverde en in kersenhout uitgevoerde UWV-kantoor destijds niet goed genoeg vond en op kosten van de belastingbetaler voor miljoenen in marmer liet verbouwen. Eén van de schadelijkste parasieten die er zijn! Ook CDA! Proost!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.