Home

Achtergrond

'Positieflijst co-vergisting snel uitbreiden'

De zogeheten positieflijst voor co-vergisting moet snel worden uitgebreid, onder voorwaarde dat de producten veilig zijn voor de volksgezondheid en het milieu.

Dat zeggen de Kamerleden Joop Atsma (CDA) en Harm Evert Waalkens (PvdA) in reactie op een rapport van de Vrom-inspectie, waaruit blijkt dat veehouders geregeld producten meevergisten die niet op de lijst staan.

Beide Kamerleden stellen dat dat laatste uiteraard niet kan. "Een co-vergister is geen allesbrander", aldus Atsma. Volgens hem leidt de huidige (weinig volledige) lijst, waarop de producten staan die mogen worden vergist met dierlijke mest, tot veel misverstanden.
Uit onderzoek van de Algemene Inspectiedienst, eind 2008, bleek dat niet toegestane producten als vinassekali, citroenzuur, glycerinewater, dierlijk vet en ijzerslib werden meevergist. Destijds werden enkele vergisters tijdelijk geblokkeerd.

Een woordvoerder van LNV laat weten dat de positieflijst sindsdien is aangepast; zo is ijzerslib inmiddels wel toegestaan. Een verdere uitbreiding van de lijst volgt op korte termijn, zegt hij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.