Home

Achtergrond

Positief over verhoging subsidie co-vergisting

LTO Nederland en de Biogas Branche Organisatie (BBO) zijn positief over verhoging van de steun voor co-vergisting.

Het maximale basisbedrag in de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) gaat van 17,7 naar 19,3 cent per kilowattuur. "Het is een nieuwe impuls voor de biogasbranche, die al twee jaar bijna stil ligt", zegt BBO-voorzitter Aike Maarsingh. "We zijn hier tevreden mee, ook al is het advies voor de vergoeding van Kema en ECN nog iets hoger", zegt Henk Brink, portefeuillehouder duurzame energie van LTO Noord.

"Deze financiële stap is nodig voor het rondkrijgen van de financiering van vergistingsinstallaties. Maar er moeten meer onrendabele gaten gedicht worden. Zo willen we de witte lijst, met producten die vergist mogen worden, uitbreiden. Ook moet er een oplossing komen voor de afzet van digestaat", aldus Brink.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) schrijft in de toelichting bij de SDE-regeling dat co-vergisting van dierlijke mest niet altijd kosteneffectief is en een beperkt toekomstperspectief heeft. Daarom is een lager basisbedrag voor de subsidiëring vastgesteld dan was geadviseerd door ECN.

Het basisbedrag is afhankelijk van de warmtebenutting en varieert van 16,5 cent bij een lage tot 19,3 cent per kilowattuur bij een hoge warmtebenutting. ECN adviseerde ruim 20 cent per kilowattuur. De basisbedragen zijn wel hoger dan in 2009; de Kamer drong hier vorig jaar op aan. De uiteindelijke subsidie wordt berekend door op het basisbedrag een correctiebedrag in mindering te brengen. Dit laatste bedrag is afhankelijk van de energieprijs.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.