Home

Achtergrond

'Perspectief zeugenhouderij op langere termijn gunstig'

De zeugenhouderij biedt op de langere termijn gunstige economische perspectieven.

Die visie ventileert marktanalist Frank Greshake van de Landbouwkamer Noordrijn-Westfalen. Greshake gelooft dat zich op termijn een structureel tekort kan aandienen.

De zeugenhouderij in de klein gestructureerde gebieden is volgens hem namelijk ten dode opgeschreven en ook in sommige Duitse buurlanden hebben veel bedrijven weinig kans om te overleven. "Dat wordt in eerste instantie nog gecompenseerd door de enorme productiviteitsstijging van de zeugen, maar ook daaraan komt een keer een eind", aldus de analist, die er echter tevens van overtuigd is dat de aanbodsdruk uit Nederland en Denemarken op de Duitse markt van blijvende aard is.

Wel vraagt hij zich tegen deze achtergrond ook af, waarom bij de biggennoteringen in Duitsland nog vastgehouden wordt aan partijen van honderd.

"Bij de vleesvarkenshouders bijt zich daardoor de gedachte vast dat de Duitse biggenvermeerdering per se te klein gestructureerd is. Dan moet men zich er ook niet over verbazen dat vastklampen aan traditionele manieren van aanpak nadelig is voor de Duitse zeugenhouders."

Of registreer je om te kunnen reageren.