Home

Achtergrond

Pechtold: stevig rapport

Een stevig rapport. Zo typeert D66-leider Alexander Pechtold de bevindingen van de commissie-Davids over de Nederlandse besluitvorming om de Amerikaanse inval in Irak politiek te steunen.

Volgens Pechtold laat het rapport een ,,gevoel van tunnelvisie'' bij het kabinet zien.

Jarenlang heeft premier Jan Peter Balkenende gezegd dat er geen onderzoek naar de gang van zaken nodig was, omdat alles bekend was. "Dat staat nu in een ander daglicht'', zei Pechtold voor de NOS-camera. "De premier heeft in zestien debatten gezegd dat er niets extra's is. Maar nu ligt er een redelijk stevig lijstje.''

Pechtold wijst er onder meer op dat er volgens de commissie geen volkenrechtelijk mandaat voor de militaire actie was. Een andere stevige conclusie is volgens Pechtold dat de Nederlandse veiligheidsdiensten de hele periode terughoudender over de Iraakse wapendreiging waren dan kabinetsleden in hun informatie naar de Tweede Kamer.

Pechtold wil eerst een reactie van Balkenende voordat hij een politiek oordeel geeft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.