Home

Achtergrond

Patenten opgeheven in strijd tegen malaria

De Britse farmaceut GlaxoSmithKline maakt duizenden chemische samenstellingen die mogelijk malaria kunnen genezen, patentvrij.

Het bedrijf hoopt hiermee de bestrijding van de ziekte te versnellen, zo melddde de Britse krant The Guardian vandaag.

Het gaat om 13.500 stoffen die zonder patent veel goedkoper tot geneesmiddelen kunnen worden ontwikkeld. "Er is geen financiële markt om de ontwikkeling te stimuleren, dus moeten we andere manieren vinden om het onderzoek te helpen'', aldus algemeen directeur Andrew Witty van GlaxoSmithKline. Malaria doodt jaarlijks miljoenen mensen in arme landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.


De farmaceutische onderneming beloofde vorig jaar alle kennis van potentiële geneesmiddelen voor verwaarloosde ziekten vrij te geven. Het bedrijf hoopt dat andere geneesmiddelenfabrikanten het voorbeeld volgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.