Home

Achtergrond

Paddenvrouwtje blaast ongewenste man weg

Een vrouwelijke reuzenpad (Bufo marinus) kan een mannetje waardoor ze niet bevrucht wil worden, wegblazen.

Als er meer mannetjes op haar rug om haar gunsten vechten, selecteert de paddenvrouw het grootste en meest fitte mannetje. Dat heeft dierecoloog Bas Bruning van de Vrije Universiteit in Amsterdam ontdekt, zo is donderdag bekendgemaakt.

De meeste amfibiemannetjes lokken in het paarseizoen langs de waterkant vrouwtjes door te kwaken. Als er een vrouwtje voorbijkomt, springt het mannetje op haar rug om de eieren die zij in het water legt te kunnen bevruchten. Deze amfibieënvoortplanting heet amplexus. Sommige mannetjes blijven gewoon zitten totdat het vrouwtje eieren gaat leggen. Dat kan leiden tot gevechten met andere bronstige padden.

Bruning heeft nu door proeven met paddenpaartjes ontdekt dat het vrouwtje zich opblaast als het mannetje op haar rug haar niet aanstaat. Het zittende mannetje kan zich minder goed vasthouden, zodat een fittere en grotere paddenman de plek kan veroveren. Als het vrouwtje zich daarna weer leeg laat lopen, zit de winnaar van het gevecht muurvast op haar rug in amplexus en kunnen anderen hem niet verdrijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.