Home

Achtergrond 8 reacties

PT: stop negatief koopadvies kasgroente

Het Productschap Tuinbouw roept stichting Milieu Centraal op een eind te maken aan het negatieve koopadvies van kasgroente in de Groente- en Fruitkalender.

De Groente- en Fruitkalender roept de consument op om kasgroente te laten liggen omdat de productie slecht zou zijn voor het milieu. Het Productschap Tuinbouw vindt juist dat kasgroente ook gezond is voor het milieu. De tuinbouwsector spreekt tegen dat tomaten, komkommers en paprika's uit Spanje duurzamer zouden zijn dan die uit de Nederlandse kassen.

Het debat spitst zich toe op berekeningen van de hoeveelheid broeikasgas CO2 die vrijkomt bij de productie van de groente. Eerder werd in Britse media gesteld dat groente uit eigen land beter is voor het milieu dan de Spaanse import, maar dan moet het wel gaan om groente uit moderne kassen. En die hebben we in Nederland volop, stelt het productschap, maar de Groente- en Fruitkalender houdt daar geen rekening mee.

Het debat spitst zich toe op berekeningen rond de kastomaat. De uitkomst van de sommen hangt sterk af van aannames. Bij een grote oogst is de milieubelasting per tomaat anders dan bij een lage. Bij een uitstekend geleid bedrijf zou de uitkomst dus anders kunnen zijn dan bij een gemiddelde voor de sector. En, om het nog ingewikkelder te maken: sparen de tuinders kolenstroom uit of gas, of kernenergie, want ook dat scheelt nogal bij de berekeningen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  A.H. van Engelen

  Weer zo'n - op zijn minst - misleidend bericht van die onverantwoordelijke lieden. Daag ze uit om mee te gaan naar Spanje en met eigen ogen te zien hoe - met name - de tomaten geteeld worden in de kassen. Ga alleen maar mee naar de omgeving van El Campello en Aguas. Om niet te spreken over de situatie in (nog) zuidelijker Spanje.

 • no-profile-image

  subsidie op subsidie

  Natuurlijk moet je kasgroenten NIET kopen maar uit hun oorspronkelijke omgeving vandaan halen waar het groeit zonder duur zwaar gesubsidieerd aardgas, WKK's enz.

 • no-profile-image

  Jos Koopman

  WKK stroom is volgens mij heel milieuvriendelijk. WKK heeft een rendement van 42% en de beste centrale pakweg 52%. De energie (gasgebruik)die een tomatenkas gebruikt zou je dus ca 10% moeten toerekenen aan de productie, immers anders zou de stroom worden opgewekt door een centrale die 10% efficienter is.

 • no-profile-image

  Leen

  Beste Robert, je opmerking mbt de schermdoeken zijn onjuist daar deze hier dan ook geopend zijn ook met -4 C , jammer voor je maar wij wonen in de directe nabijheid van deze energieslurpers dus weten waar het over gaat. Ook al meermalen te maken gehad met mileudelicten zoals vervuiling van oppervlaktewater wat regelmatig met veroordelingen en boetes wordt gehonoreerd waarvan we de bewijzen in handen hebben.
  En trouwens het merendeel van de WKK's staat regelmatig stil omdat het terugleveren te weinig oplevert.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Ga tomaten telen onder 15000LUX .Het is te gek voor woorden. Als dit kan dan worden er bakken met geld verdient in de glastuinbouw.

 • no-profile-image

  Leen

  Het is natuurlijk te gek voor woorden dat deze glasgroenten worden geteeld op een wijze die totaal niet strookt met het energiebeleid wat de burger krijgt voorgeschoteld.
  Een burgergezin moet van de overheid aan het dubbel glas, spaarlampen, verwarming een graadje lager en ruimten waar men niet komt maar niet verwarmen!!Wat denkt u dat er gebeurd in de kassen, de ramen zijn van enkel glas, bij een temperatuur buiten van -4 Celsius gaan de ramen wagenwijd open om het teveel aan warmte naar buiten te laten stromen en ze gebruiken geen spaarlampen. Maar ja zij krijgen dan ook overal subsidie op die wij met zijn allen uiteindelijk betalen.
  Dus conclusie is , eet wat de normale seizoenen ons biedt en dat gaat NIET ten koste van de natuur!

 • no-profile-image

  Geert P

  Mede dankzij de WKK is slechts 30% van de energie nodig voor de productie van groenten, bloemen en planten in kassen (2008 t.o.v. 1980). Voor 2020 is de ambitie van de glastuinbouw om in nieuw te bouwen kassen klimaatneutraal en rendabel telen. De eerste tuinders zijn nu al zover. Tomaten of aardbeien uit kassen verwarmd met aardwarmte? Paprika's uit een kas verwarmd met een WKK op snoeihout? Niets mis mee en nog gezond ook. Tuinders investeren honderden miljoenen in een betere energieprestatie en leveren inmiddels 10% van de totale stroomproductie van ons land. Daarbij past geen negatief koopadvies en dat erkent Milieu Centraal zelf ook (zie GFactueel van 25/01 jl). Nu nog snel die kalender aanpassen...

 • no-profile-image

  Robert vd H

  Ja tuurlijk moet de PT er tegenin gaan en volgas. Want laten we effe eerlijk wezen de mensen die hieronder wat gereageerd hebben, hebben er weinig verstand van. Zoals de ramen wagenwijd open met -4!!! Dat kan nog geeneens omdat de ramen dan breken. Nog een punt. Enkel glas. Alle kassen waar groente en bloemen in worden geteeld zijn voorzien van schermdoek en dubbelglas aan de gevelzijde. Dus dat punt is ook gelijk onder tafel geveegd.
  Nee lekker naïef, gewoon stemmen voor een kolencentrale die de restwarmte gebruikt om het oppervlakte water op te warmen. Nee die Wkk Super idee. Stroom maken en tegelijkertijd de kas opwarmen. Ik zou aan Leen uit Bathpolder willen zeggen ga een keertje naar 'Kom in de kas', dan zie je met eigen ogen hoe het eraan toe gaat. Want de tuinders in nederland gaan sneller mee met de toekomst als u. Er worden al volop ledlampen geinstalleerd in kassen en geen dure transport naar uw bordje toe!!!

  Kom op PT laat wat van u horen en val dit keer niet in slaap!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.