Home

Achtergrond 1 reactie

PPO wil rekenregels voor verlaagde dosering phytophthora-middel

Het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) wil rekenregels maken voor de nieuwe bestrijdingsmiddelen tegen phytophthora Revus, Ranman, Infinito en Valbon.

Met behulp van de rekenregels kunnen de middelen in een verlaagde dosering worden aanbevolen door een beslissings ondersteunend systeem (BOS). Het onderzoeksinstituut PPO heeft de nieuwe middelen getest in welke mate bij de phytophthora-bespuiting een verlaagde dosering mogelijk is.

Een BOS, zoals Plant-Plus en Prophy, adviseert een aardappelteler wanneer hij een phytophthora-bespuiting moet uitvoeren. Volgens PPO-onderzoeker Huub Schepers biedt Prophy ook de mogelijkheid voor een advies waarin een verlaagde dosering wordt aanbevolen.

"Maar dat kan tot nu toe alleen bij het middel Shirlan. Daar is veel onderzoek gedaan naar verlaagde doseringen. Voor Shirlan zijn rekenregels opgesteld voor het toepassen van verlaagde doseringen in een BOS. De nieuwe middelen hebben we nu ook onderzocht. We willen voor die middelen nu ook rekenregels opstellen. We willen deze toepassing dit jaar testen op de PPO-proeflocaties en op zes akkerbouwbedrijven. Veel grote akkerbouwbedrijven werken met vaste spuitschema’s. Als zij via een BOS een advies kunnen krijgen voor een verlaagde dosering kan dat veel phytophthora-middel besparen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Zandboer

    Dan moet er wel even bijgezegd worden dat de verlaagde doseringen werken, mits direct na raadplegen uitgevoerd. Als je een dag nodig hebt om alles te spuiten, dan kun je het wel vergeten met 0.1 en 0.15 shirlan. Overigens werkt 0.2 al jaren prima, maar dat is gezien de onderzoeken nog zeker niet op het scherpst van de snede

Of registreer je om te kunnen reageren.