Home

Achtergrond

PA: stofwaarden veel te hoog in uiensector

Bij uiensorteerders en -handelaren worden bepaalde stofwaarden gemeten die volgens de voorgestelde normen van de Gezondheidsraad veel te hoog liggen.

Die stofsoort zit onder andere in de ui. "Waarschijnlijk zijn de waarden bij telers ook te hoog", zegt Tineke Rens, beleidsmedewerker van Productschap Akkerbouw (PA).

Agrarisch stof wordt steeds meer in verband gebracht met chronische longaandoeningen die op latere leeftijd leiden tot ernstige beperkingen, meldt het Productschap Akkerbouw (PA). De bekendheid met dit fenomeen is echter nog zeer beperkt. Daarom houdt het PA volgende week woensdag een inleiding over dit onderwerp op de Uiendag in Emmeloord.

"Vooral bij sorteerders en handelaren worden waarden van een bepaalde stofsoort gemeten die regelmatig honderden malen hoger is dan waarden die door de Gezondheidsraad worden voorgesteld", meldt Rens, die de inleiding gaat houden.

Dit doet zij vanuit het project Pak 't aan!, een samenwerking van productschappen Tuinbouw, Akkerbouw, Diervoeder en Vee, Vlees en Eieren. Het project richt zich op terugdringen van de blootstelling aan agrarisch stof. "Omdat wij weten dat er veel van deze stofsoort in uien zit, is vrijwel zeker dat ook bij uientelers de waarden hoog liggen", voegt Rens toe.

Ze bespreekt op de Uiendag ook manieren waarop uientelers stof zoveel mogelijk buiten de deur kunnen houden. "Ventilatiesystemen goed afstellen, bijvoorbeeld. Ook is het goed om gedisciplineerd te zijn in het dichthouden van de cabine van de trekker als deze stofdicht is. Verder is het zinvol om industriële stofzuigers te gebruiken in plaats van te vegen en helpen mondmaskers het stof buiten te houden in situaties waarin veel stof vrijkomt."

Voor sorteerders en handelaren noemt Rens nog aanvullende maatregelen als het omkasten van delen van het verwerkingsproces en gerichte afzuiging.

In het eerste kwartaal van 2010 wordt het rapport van de Gezondheidsraad gepubliceerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.