Home

Achtergrond 24 reacties

Overheid laat geiten op kinderboerderijen ongemoeid

Geiten op kinderboerderijen worden niet gedood. Dat schrijven ministers Gerda Verburg (landbouw) en Ab Klink (volksgezondheid) aan de Kamer.

Zij besluiten dit op basis van adviezen van deskundigen. Uit onderzoek blijkt dat direct contact met geiten of schapen geen extra risico geeft en dat er geen epidemiologische aanwijzingen zijn dat kinderboerderijen en kleine bedrijven (minder dan 50 kleine herkauwers) een hoog risico zijn voor de gezondheid.

Zij worden wel meegenomen in het vaccinatieprogramma.Voor kleinschalige melkschapen- en geitenbedrijven wordt een hygiëneprotocol opgesteld met algemene hygiëneadviezen. Daarin staat onder meer dat men geiten en schapen het beste kan laten aflammeren op een plek waar geen publiek bij kan. Deskundigen hebben eerder aangegeven dat vleesschapen geen rol spelen in de epidemie. Toch is uit voorzorg besloten om voor grootschalige vleesschapenbedrijven hetzelfde beleid te hanteren als voor kleinschalige bedrijven.

Lees ook Hobbyhouders: besmette dieren ruimen

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Wordt het geen tijd dat alle veehouders hun lidmaatschap van LTO opzeggen, terugvordering van donaties eisen, zich massaal organiseren, topjuristen in de arm nemen, onmiddellijke stopzetting van de ruimingen eisen, de taxaties van de VWA/RVV nietig laten verklaren en tot op de laatste eurocent de geleden bedrijfsschade van LNV/VROM terugvorderen? Lijkt mij van wél!

 • no-profile-image

  schapenboer

  Patrick zie: <> laatste pagina, deelnemerslijst "deskundigen"

 • no-profile-image

  zwartebroeker

  "Zij besluiten dit op basis van adviezen van deskundigen. Uit onderzoek blijkt dat direct contact met geiten of schapen geen extra risico geeft en dat er geen epidemiologische aanwijzingen zijn dat kinderboerderijen en kleine bedrijven (minder dan 50 kleine herkauwers) een hoog risico zijn voor de gezondheid".
  Minder dan 50 geiten, ook al zitten er wat besmette tussen > geen epidemiologisch risico;
  51 geiten of meer (ook al zit er misschien maar één besmet dier tussen)> epidemiologosch gevaar !
  Als leek op geitengebied leer je hier toch elke dag weer bij !

 • no-profile-image

  hobbygeitenhouder

  Het is toch (wederom) van de zotte. Wij hebben zelf een minicamping en hebben voor de "hobby" ook geiten. Wij hebben ze niet drachtig dit jaar, omdat in onze ogen de besmettingskans voor de kindertjes te groot is. Zij zitten bij de geiten in en kinderen kennende gaan de vingers nogal eens naar de mond. Dit zal op een kinderboerderij niet anders zijn. Moet jij mij eens vertellen hoe het kan dat daar een klein besmettingsrisico is en op een geitenhouderij als in Hoogersmilde, geen mens komt als alleen de boer en hooguit een paar medewerkers. Wat betreft die onderzoeken door "deskundigen", je kunt er verdorie een boek over schrijven met alle tegenstrijdigheden.
  Ik ben alle vertrouwen in de overheid kwijt en vind zo langzamerhand dat we in een k*tland leven.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  ach als je van te voren een groep "specialisten" uitzoekt waarvan je van te voren al weet hoe hun uitspraken zullen zijn, kun je gerust en vergadering beleggen en een advies geven. Ik denk dat er genoeg specialisten zijn die het tegendeel kunnen beweren maar die nemen we (LNV) liever maar niet op in de discussie. Het is om te huilen.

 • no-profile-image

  gert

  onvoorstelbaar!!!!!!
  geen goed woord voor over.

 • no-profile-image

  Dichtbij betrokkene

  Onvoorstelbaar dat dit kan in Nederland. Er wordt al een hele tijd over deskundige gesproken. Wie zijn deze mensen? Het is van de zotte dat "het etisch onverantwoord is om geiten te ruimen op een kinderboerderij". Is het wel verantwoord om met zulke argumentatie en maatregelen complete gezinnen (met kinderen) dit aan te doen!! Ministers denk na en handel. STOP DE RUIMINGEN! En ga met de mensen in gesprek die wel deskundig zijn. Desnoods ook uit het buitenland (Frankrijk). Die hebben er meer (geiten) kaas van gegeten. Kunnen jullie nog iets van leren!!

 • no-profile-image

  gert

  Ooit zulk zout gevreten ?Politiek is huichelarij !

 • no-profile-image

  gert

  Siem Jan,Albert Jan en de tweede kamerfractie van het CDA beschermen allemaal Gerda.De geitenhouders en de geiten zijn het slachtoffer.De kinderboerderijen worden gespaard om de publieke opinie niet tegen te krijgen.De boeren zitten toch al in de hoek.Maar veel boeren stemmen straks toch weer CDA,en dat weten ze

 • no-profile-image

  Veehouder

  Wat doet lto? Siem-Jan loopt alleen maar te mekkeren dat een geitenvakbond niet nodig is. Laat die eikel eerst eens opkomen voor de geiten i.p.v. de minister de hielen likken.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Besmet? Maar waarmee? En hoe gevaarlijk is dat werkelijk voor de volksgezondheid? Absoluut niet dus! En daar gaat het om! Machtsmisbruik en valse voorstelling van zaken door een overheid = synoniem aan totalitair regime! En dit is een democratie. DAAR gaat het om!

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik dank U schapenboer Dr. , er staat in de file, ''De deskundigen geven aan dat uit epidemiologisch casuscontrole onderzoek blijkt dat direct contact met geiten of schapen niet als risicofactor naar voren komt.''. Dan zou ik dan erg graag van LNV en RIVM de onderzoeksresultaten van dat, epidemiologisch casuscontrole onderzoek, zien. Hoe is er gemeten, hoe is men tot die conclusie gekomen? Ook staat op diezelfde site van RIVM **Hoe kan ik Q-koorts oplopen?** Antwoordt, -->'' Q-koorts kunt u oplopen door het inademen van lucht waar de bacterie in zit. De bacterie komt in de lucht tijdens het lammeren van besmette geiten of schapen vanaf februari tot en met mei. Vooral vruchtwater en de moederkoek van besmette dieren bevatten grote hoeveelheden bacteriën. De bacterie kan ook in melk, mest en urine zitten, maar niet in het vlees van de geit of het schaap. Andere dieren zoals koeien en huisdieren kunnen ook besmet zijn en de infectie overdragen op mensen. In Nederland is dit nog niet of nauwelijks gebeurd. De bacterie kan maanden tot jaren overleven in de omgeving.''' Zie, <> **Wel waarom zouden besmette geiten op een kinderboerderij geen gevaar zijn dan, als een bacterie jarenlang kan overleven, het in melk en mest en urine kan zitten bij, en van een geit? En je de bacterie kunt krijgen door inademen van LUCHT waarin de bacterie zit, die JAREN kan overleven?
  Juist op een kinderboerderij zou ik dit zien als VERDACHT, en zeker omdat interactie door de rechter in de zaak van de nevenloctie in Hoogersmilde wel de argumentatie was door LNV en RIVM. Cocnlusie, pure willekeur van RIVM en LNV.

 • no-profile-image

  boate

  ''De deskundigen geven aan dat uit epidemiologisch casuscontrole onderzoek blijkt dat direct contact met geiten of schapen niet als risicofactor naar voren komt. Het advies geeft bovendien aan dat uit recente onderzoekgegevens blijkt dat op kinderboerderijen in Nederland slechts zeer zelden C. burnetii aangetoond wordt. Daarnaast zijn er geen epidemiologische aanwijzingen waaruit blijkt dat kinderboerderijen en andere kleine bedrijven een hoog risico vormen voor de gezondheid.''

  Aldus Verburg in haar brief aan de Tweede Kamer.

  Uit mijn epidemiologisch casuscontrôle onderzoek blijkt dat er rond Hoogersmilde (en nog tal van andere besmette geitenbedrijven) geen enkel risico is (bronnen VWA, RIVM)!

 • no-profile-image

  Patrick

  In Hoogersmilde wordt een locatie gezonde NIET besmette dieren geruimd, omdat interactie het probleem is, dus zegt LNV en de rechter, dat is verdacht dus ruimen. Hier zegt LNV direct contact met dieren levert GEEN gevaar op, terwijl hier de dieren WEL besmet zijn, maar NIET geruimd hoeven te worden, ze zijn niet eens verdacht verklaard zoals in Hoogersmilde. Zijn er in deze 2 zaken verschillende deskundige adviezen ingewonnen. Waarom zit hier verschil in? Om hoeveel schijnbare deskundigen gaat het? Wie zegt dat ze deskundig zijn. Wie zijn het, namen, waar werken ze voor? Waar zijn de rapporten? Ik wil ze online zien op het internet, waarin deze adviezen onderbouwd worden? Ik ben ook een zelf benoemd deskundig persoon en zeg dat dit besluit van LNV pure lulkoek is.

 • no-profile-image

  gj

  Nee Hamstra het LTO doet niets.....Maak je geen zorgen
  De deskundigen zijn er voor wat betreft kinderboerderijen over eens dat er geen gevaar is.
  Zou het niet zo zijn dat het advies van dezelfde deskundigen bij de geitenbedrijven identiek is. Maar terzijde wordt geschoven?

 • no-profile-image

  n.karsten

  we leven ondertussen in een land waar er mensen zijn die echt geloven dat de chocolademelk van bruine koeien komt en die mogen dan beslissen hoe wij onze bedrijven runnen waar gaat dit heen ???

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Vreemd land leven we in, wie dit snapt mag het zeggen

 • no-profile-image

  a hamstra

  nu gaat het L.T.O zeker namens alle geiten houders eisen dat alle besmette geiten op kinder boerderijen enz. wel geruimd worden, om te voor komen dat de Q koorts uitgeroeid word.

 • no-profile-image

  complete waanzin

  Gisteravond heb ik met verbazing zitten kijken naar de reportage bij Nova over de ruiming van een geitenbedrijf, en de kinderboerderij met drachtige geiten die niet als besmet bedrijf te boek staat terwijl er 13 van 19 geiten besmet zijn. Wat is dit voor een land ? Bij de mkz werden bedrijven geruimd die achteraf nooit besmet waren. Paardenconcoursin den bosch viel net buiten alle vervoersgebieden zodat het net wel door kon gaan. Niet besmette geiten op het ene bedrijf worden wel geruimd van wege volksgezondheid en besmette geiten op een KINDERBOERDERIJ worden niet geruimd??? Dit geloof je toch niet, Mevrouw Verburg u bent compleet gek geworden !!!!!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Exact Gert. Veel boeren blijven lid van LTO, stemmen straks weer CDA en zo gaat het hele zwikkie langzaam maar heel zeker naar de verdommenis. En weet je welke wetenschappelijke wet dit nou is? DE WET VAN BEHOUD VAN ELLENDE!

 • no-profile-image

  h.v.d.zandt@comveeweb.nl

  besmet =besmet...toch?

 • no-profile-image

  r.v.

  dit moet toch niet mogen kunnen. op een kinderboerderij komen veel meer mensen die in aanraking komen met de dieren enzo een veel grotere groep mensen vormt die besmet kunnen worden met Q-koorts. bij een geitenhouderij is dit alleen de vertegenwoordigers, ondernemer(s), veearts.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Nog nooit zoveel lariekoek bij elkaar gelezen. In frankrijk wordt geent en dan leven ze nog lang en gelukkig. Geen vuiltje aan de lucht. En die zitten ook in de EU. Nederland maakt er een zootje van. er is geen strategie geen maatstaaf en geen regel, en ze prutsen maar wat aan. De geitenhouders moeten de beste advocaat in de arm nemen en met de staat de vloer aanvegen.

 • no-profile-image

  boer

  Ik had de vraag voorgelegd aan het lnv waarom kinderboerderij niet ruimen met besmette mensen en hoogersmilde wel zonder besmette mensen. Ik krijg als antwoord dat ze over onvoldoende informatie beschikken. Ik vraag me af of ze wel deskundigen hebben.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.