Home

Achtergrond 2 reacties

'Overeenkomst Marokkaanse tomaten duurt jaar'

Het duurt zeker een jaar voordat de overeenstemming tussen Marokko en de Europese Unie over verruiming van het contingent tomaten in werking treedt.

Dat verwacht de Europese handelskoepel Freshfel. Berichten over uitstel van de overeenstemming over een verruiming in een periode van vijf jaar kloppen niet, stelt de koepel. "Het gaat om de normale ratificatie binnen de Europese Unie. Eerst moet de overeenstemming gefinaliseerd worden en vervolgens ook nog behandeld worden door het Europees parlement. Ik verwacht dat het niet eerde dan begin 2011 pas uitgevoerd kan worden", zegt een woordvoerder.

Overigens betekent het niet dat Marokko meer tomaten mag invoeren. "Marokko mag al zoveel invoeren als het wil. Het gaat om het contingent dat invoerrechtenvrij mag worden geëxporteerd naar de EU."

Eerder stelde telersorganisatie Glaskracht tegen de overeenkomst met Marokko te zijn, omdat de controle niet goed werkt. Freshfel verwerpt dit. "Cijfers van Marokko zelf en van Eurostat vertonen nauwelijks verschil."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Nederland en de EU zijn weer lief voor het buitenland, ten koste van de eigen telers die het al erg zwaar hebben.Hypocriet beleid.

  • no-profile-image

    Teun Tuinder

    Ik vind het vreemd dat Marokko niet vrij mag exporteren nar de EU. Kun je mij uitleggen Gert waarom men wel uit Kenia net zoveel sperziebonen en bloemen kan exporteren als men wil? Waarom dan geen tomaten ?

Of registreer je om te kunnen reageren.