Home

Achtergrond

'Oudste stoomgemaal dreigt in te zakken'

Het oudste stoomgemaal ter wereld dat nog werkt, dreigt in te zakken.

Dat stellen de Vrienden van Stoomgemaal Halfweg. Zij willen dat de provincie Noord-Holland geld voor een renovatie beschikbaar stelt. Het stoomgemaal werd in de jaren zeventig van de sloop gered en is nu een museum. Het gemaal werkt nog twaalf dagen per jaar voor museumbezoekers.

Sinds de jaren tachtig wordt het stoomgemaal door vrijwilligers en met geld van sponsors en donateurs overeind gehouden. Conservator Boudewijn Loth stelt dat het gebouw nu dreigt te verloederen. ,,Er is een probleem met de fundamenten. Het dak is zeer slecht. De muren zijn vochtig. We hebben minimaal 750.000 euro nodig voor herstel. Dat geld is er niet. De provincie wil de helft betalen als wij de andere helft al binnen hebben, maar dat is voor ons een veel te groot bedrag.''

Het stoomgemaal dateert uit 1853 en is gebouwd om de Haarlemmermeer droog te pompen. Het gemaal is een rijksmonument. Het is volgens kenners uniek, omdat het nog verkeert in de staat waarin het destijds werkte.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.