Home

Achtergrond 3 reacties

Ophef over overstap EU-expert gengewassen

De recente EU-adviezen over genetisch aangepaste gewassen zijn twijfelachtig geworden, nu de hoofdadviseur blijkt aangenomen bij zaadbedrijf Syngenta.

De Belgische wetenschapper Suzy Renckens heeft met haar overstap ook veel vertrouwelijke kennis over concurerrende bedrijven meegenomen. "We willen weten sinds wanneer ze het contract met Syngenta op zak had'', zegt SP-Europarlementslid Kartika Liotard maandag. In de afgelopen twaalf maanden adviseerde haar team nog positief over drie aanvragen van het bedrijf. Het ging steeds om genetisch aangepaste maïsvarianten.

De SP-politica vindt dat zo'n overstap niet hoort. "Dat levert een zeer ongewenste belangenvermenging op. Het is slecht voor de geloofwaardigheid van de industrie als ze ambtenaren en wetenschappers opkopen alsof het om een voetbaltransfer gaat. Daar hoort op z'n minst een flinke wachttijd tussen te zitten.''

Het EU-agentschap EFSA in Parma adviseert de Europese Commissie steeds over de veiligheid van zogeheten gentech gewassen. De aangepaste gewassen stuiten steeds op kritiek van milieuorganisaties, die menen dat de gezondheid en milieu op lange termijn risico lopen.

Liotard wil met collega's bewerkstelligen dat andere wetenschappers zo'n overstap niet meer kunnen maken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  M. Bos

  En daar basseert Gerda Verburg haar beleid nu op! Dat is toch niet te geloven!

 • no-profile-image

  Anne

  Elke burger weet dit. Vele burgers hebben de overheid hiervoor gewaarschuwd. Ze was immers niet de enige (misschien wel in de EU). Ook de Universiteit van Wageningen (Plantresearch Europe) vertelt graag haar "wetenschappelijke verhaal"gebaseerd op de know how van Monsanto en consorten, toch? Iedereen wil toch een goed betaalde boterham? Was Balkenende niet onlangs nog kronkelig bezig om zelf een top-functie binnen de EU te verkrijgen? Deze misstanden zijn niet uit te roeien. Het is wel beschamend naïef dat de politiek nu net doet of ze er verbaasd over staat. Het draait immers om "de economie" dat lege containerbegrip waarvoor we al onze ethische bezwaren, onze normen en waarden voor opzij zetten. Het is de enige Godsdienst die echt beleden c.q. aanbeden wordt; Geld. Over de gevolgen maakt niemand zich druk. Is niet ook net te lezen dat door transgene tarwe de marktprijs binnen de VS halveert zodra ze hierop overstapt? Vele telers kunnen hun inkomsten wel op hun buik schrijven. Hoe lang zal het duren voor ambtenaren bij VROM naar een baan bij bijv. Pioneer Hi Bred vertrekken? Imke Haenen, Ruben Dekker, mogen zij bijv. niet meer van baan verwisselen? Kom op. Iedereen heeft een plaat van 2 meter dik voor het hoofd binnen deze riskante sector. Het is beschamend naïef dat de politiek nu net doet of ze verrast is door de belangenverstrengeling. De PvdA vertegenwoordigster in de Eerste Kamer hield tot twee keer toe tijdens het debat over gentechnologie een pleidooi voor zo'n bedrijf. Om de wachttijd te verkorten. Een ander lid wist het verschil niet tussen gentechnologie en nanotechnologie en haalde dit in het debat door elkaar. Is er dan echte belangstelling te verwachten voor de neven- en naeffecten van gentechnologie en cisgenese? Kom op...dat gaat straks net zo als nu met de Q-koorts.

 • no-profile-image

  Theo Tromp

  Ik denk dat Verburg volgend jaar overstapt naar Monsanto. Alles wat ze zegt lijkt rechtsstreeks uit de pr-afdeling van Monsanto te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.