Home

Achtergrond

Ook discussie elders in Europa over boerka

Niet alleen in Frankrijk wordt een boerkaverbod overwogen, ook in andere Europese landen is een discussie gaande over het allesverhullende gewaad voor moslima's.

In België diende de Vlaamse christendemocratische senator Dirk Claes een wetsvoorstel in dat volledige gelaatsbedekking wil verbieden in publieke ruimten. De CD&V-politicus wijst erop dat de aanwezigheid van onherkenbare mensen in het straatbeeld voor een ,,begrijpelijk onveiligheidsgevoel'' zorgt.

"De boerka stelt onze politie- en veiligheidsdiensten voor problemen bij het identificeren van deze personen. Bovendien wordt elke burger geacht herkenbaar op het verblijfsvisum of de identiteitskaart te staan. Ook bij huwelijken en andere officiële gelegenheden moet de identiteit van de betrokkene toch duidelijk zijn'', aldus de christendemocraat dinsdag.

Gemeenten zoals Antwerpen, Gent en Maaseik voerden al een reglement in tegen mensen die bewust onherkenbaar willen blijven. Maar in België bestaat nog geen eenduidige regeling: personen die in de ene gemeente een overtreding begaan, kunnen in een andere gemeente ongestoord blijven rondlopen.

CD&V-senator Claes wil dat het onmogelijk wordt in publieke ruimtes zichzelf volledig onherkenbaar te maken door het gelaat volledig te bedekken. Een uitzondering wordt gemaakt voor culturele en sportieve activiteiten zoals carnavalsstoeten, processies en Sinterklaas.

Over de omgang met boerkadraagsters wordt ook gesproken in onder meer Nederland, Oostenrijk en Denemarken. Twee Deense regeringspartijen pleitten opnieuw voor een verbod na de publicatie van een maandenlang achtergehouden onderzoeksrapport over de boerka. Zij willen het gebruik in ieder geval "zo moeilijk als mogelijk'' maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.