Home

Achtergrond

Onderzoek naar bestrijding erwinia met bacteriofagen

Wageningen UR gaat onderzoek doen naar bacteriofagen in de strijd tegen de aardappelziekte erwinia.

Als de WUR-onderzoeksinstituten PRI en PPO-BBF geschikte bacteriofagen hebben gevonden wordt een plan opgesteld om de bacteriofagen onder praktijkomstandigheden te testen.

Dat meldt WUR op de site kennisonline. Bacterieziekten vormen de laatste jaren een steeds groter probleem in belangrijke landbouwgewassen, stelt WUR. "Bestrijdingsmiddelen zijn nauwelijks beschikbaar en antibiotica zijn verboden."

Vorig jaar is Plant Research International (PRI) samen met PPO-BBF een onderzoek gestart naar het gebruik van bacteriofagen in de bestrijding van bacterieziekten. De instituten willen in het laboratorium testen welke bacteriofagen werken tegen erwiniastammen van aardappelen en bollen en tegen Xanthomonas fragariae stammen van aardbei.

Voor één van de belangrijkste erwinia’s (Erwinia carotovora subsp. atroseptica) heeft het PRI inmiddels een aantal bacteriofagen beschikbaar. Daar komen nog meer bij. "Veelbelovende bacteriofagen kunnen in een eventueel vervolg van het project onder veldcondities worden getest."

Bacteriofagen zijn virussen die bepaalde bacteriën kunnen doden, legt WUR uit. "Ze zijn overal aanwezig en kunnen heel gericht worden ingezet tegen bepaalde ziekten door hun specificiteit. Dat maakt ze tevens volkomen ongevaarlijk voor nuttige bacteriën, plant, dier en mens."

De veiligheid wordt nog vergroot doordat de bacteriofagen zich alleen kunnen vermenigvuldigen zolang de gastheer in leven blijft. "In het verleden hebben bacteriofagen hun werkzaamheid tegen verschillende ernstige infectieziekten van mens en dier ruimschoots bewezen."

De eerste laboratoriumproeven hebben WUR optimistisch gestemd. "Er zijn bacteriofagen geïsoleerd die gericht zijn tegen Dickeya solani, een bacterie die stengelrot veroorzaakt in aardappelen en bloembollen. In laboratoriumproeven kunnen de bacteriofagen 100 procent van de bacteriën te doden."

Of registreer je om te kunnen reageren.