Home

Achtergrond 2 reacties

Onderzoek: minder vertrouwen in kroonprins

Het vertrouwen van de Nederlanders in prins Willem-Alexander als de toekomstige koning van Nederland is gedaald.

Dit blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van TNS NIPO in opdracht van de actualiteitenrubriek Editie NL van RTL4.

De steun voor het toekomstige koningschap van prins Willem-Alexander was de afgelopen jaren redelijk stabiel. Hoewel de kroonprins nog steeds het vertrouwen geniet van een ruime meerderheid van 74 procent van de Nederlanders, is dit percentage volgens de onderzoekers duidelijk lager dan in de afgelopen zeven jaar. In april van vorig jaar was dat nog 82 procent.

Het aandeel dat zegt 'weinig vertrouwen' te hebben in prins Willem-Alexander als koning, steeg van 7 naar 19 procent. Als verklaring voert TNS NIPO de perikelen rondom de vakantiehuizen in Mozambique en Argentinië aan.

Een ruime meerderheid van de Nederlanders (60 procent) wil dat koningin Beatrix in ieder geval nog een jaar aanblijft als vorstin. Bijna een kwart (23 procent) wil dat de koningin het stokje dit jaar overgeeft aan haar oudste zoon.

Het volgens TNS NIPO representatieve onderzoek werd uitgevoerd tussen 30 december en 3 januari onder 716 respondenten van 18 jaar en ouder.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    ED

    Gelukkig hoef ik als democraat hier geen mening over te geven. Wanneer gaat NL een gekozen staatshoofd krijgen. Als een meerderheid zo nodig een monarchie wil, dan zou het blauwe bloed gewoon moeten meedoen met de verkiezingen. Dit is dan ook conform de amerikaanse richtlijen voor democratie

  • no-profile-image

    a nonymus

    straks citeert hy zyn schoonvader:"ich habe es nicht gewusst". erreg geloofwaardig allemaal. 4o6x8r ofzo

Of registreer je om te kunnen reageren.