Home

Achtergrond 3 reacties

Omzet van Agrifirm vorig jaar licht afgenomen

De agrarische coöperatie Agrifirm heeft de omzet in 2009 licht zien dalen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Lagere prijzen van voer en kunstmest zijn de belangrijkste oorzaak voor de stagnerende omzetgroei. Er is in kilo’s wel meer omgezet. De omzet in euro’s bedraagt ongeveer 900 miljoen, iets minder dan in 2008. De afzet van voeders nam vorig jaar met 2,3 miljoen ton toe; 11 procent meer dan in 2008. De omzetstijging is mede veroorzaakt door het belang dat Agrifirm heeft genomen in Premervo.

Agrifirm leverde 2 procent meer varkensvoer af, 7 procent meer pluimveevoer en 5 procent meer vochtige voeders. Door de daling van het mengvoeraandeel in het melkveerantsoen, daalde de omzet van rundveevoer met 9 procent. Agrifirm ziet een verschuiving in de mestmarkt van kunstmest naar organische mest. Volgens de coöperatie is dat mede veroorzaakt door het regionale siloplan. De verkopen van kunstmest en organische mest stegen naar 770.000 ton (+7 procent).

De goede graanoogst zorgde voor een stijgende graanomzet (+19 procent) tot 540.000 ton. Veel graan gaat rechtstreeks van akkerbouwers naar veehouders. Een kleiner bloembollenareaal en een gezond groeiseizoen hebben er voor gezorgd dat de omzet in gewasbeschermingsmiddelen stabiel is gebleven. De omzet bedroeg ongeveer 82 miljoen euro.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Dan maar gauw fuseren ,stijgt de omzet weer

 • no-profile-image

  Henkie

  Is de winst 82 miljoen euro? of is de omzet 82 miljoen euro?
  Ik had toch echt meer verwacht van een bedrijf van deze omvang.

  Vraag me dan ook af of dit artikel klopt....

 • no-profile-image

  bio

  De winstcijfers zijn niet bekend, wel alle omzetten. 900 miljoen omzet totaal en waarvan 82 miljoen in gewasbescherming. Ik hoop dat de winst zo laag mogelijk is vanuit de voerdivisie (dan betaal ik er nl minder voor). Vanuit de deelnemingen moeten de winsten zo hoog mogelijk zijn. Deze moeten trouwens wel goed zijn want het ledenvoordeel wat hieruit betaald wordt gaat van 1,5% naar 2,5% van mijn omzet! Toch een paar duizend extra korting per jaar voor mijn bedrijf! Verder blijf ik het wel kritisch volgen natuurlijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.