Home

Achtergrond

Olieprijs schiet omhoog

De prijs van olie is aan het begin van het nieuwe jaar verder omhooggeschoten.

De olieprijs steeg maandag met 2,5 procent tot ruim boven de 81 dollar per vat (159 liter), het hoogste niveau in twee maanden. De vrieskou in delen van Europa, de Verenigde Staten en Azië en een olieruzie tussen Rusland en Wit-Rusland drijven de prijs op.

De prijs van het zwarte goud maakte in de afgelopen maanden al een sterke opmars. Over heel 2009 steeg de olieprijs met 78 procent ten opzichte van eind 2008 en stond op 31 december op ruim 79 dollar per vat.

Behalve delen van Europa en de VS hebben ook China en Zuid-Korea te maken met kou en ernstige sneeuwval. Vanuit Wit-Rusland kwam zondag het bericht dat Rusland de toevoer van olie heeft afgesloten vanwege een geschil over de prijs. De olie die bestemd is voor West-Europa, zou wel worden geleverd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.