Home

Achtergrond

Oeso: handelsvolumes derde kwartaal hoger

De handelsvolumes van de zeven grootste economieën (G7) zijn in het derde kwartaal van 2009 gestegen.

In het tweede kwartaal was al sprake van een stabilisering, maar de volumes liggen nog ver onder de niveaus van 2008. Dit heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) gisteren bekendgemaakt.

De exporten van de G7 groeiden gemiddeld met 5 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. De importen toonden een stijging van 4,1 procent. Op jaarbasis waren de exporten in het derde kwartaal nog wel 17,5 procent lager, terwijl de importen nog een krimp van 14,6 procent vertoonden.

Japan kende de sterkste groei van de export met 11,5 procent, gevolgd door Canada (6,5 procent) en de Verenigde Staten (5 procent). Ook de importen stegen in Japan in het derde kwartaal het sterkst (7,2 procent).

De stijging in de cijfers van de OESO voeden het positieve sentiment, zei staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken in een reactie. ,,Het laat zien dat de internationale handel de weg omhoog weet te vinden. Dat is belangrijk voor economisch herstel, zowel internationaal als nationaal. Ik hoop daarom ook dat deze opgaande lijn structureel is. Want de wereldhandel bepaalt voor een groot deel de economische groei in Nederland.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.