Home

Achtergrond 1 reactie

Oekraïne wil graankartel doorzetten

Oekraïne wil de plannen voor een graankartel met Rusland en Kazachstan nieuw leven inblazen.

Als het graankartel van de grond komt, worden de drie landen de grootste tarwe-exporteur ter wereld. Al decennialang is de VS de grootste leverancier van tarwe op de wereldmarkt.

Landbouwminister Yuri Melnyk van Oekraïne wil met Rusland en Kazachstan afspraken maken over de graanexport. Hij wil voorkomen dat ze elkaar beconcurreren op de exportmarkten, staat in een verklaring van het ministerie van landbouw.

Het plan voor het graankartel werd vorig jaar juni gelanceerd door de Russische president Dmitry Medvedev. Rusland wil zo meer invloed krijgen op de internationale graanmarkt.

De VS verkopen dit seizoen ongeveer 23 miljoen ton tarwe op de wereldmarkt. Dat is een aandeel van 19 procent. Rusland, Kazachstan en Oekraïne exporteren samen 35 miljoen ton tarwe, goed voor een aandeel van 28 procent.

De VS hebben Rusland gedreigd de toetreding van Rusland tot wereldhandelsorganisatie WTO te blokkeren, als Rusland de plannen doorzet. De EU heeft Oekraïne, dat lid is van de WTO, er vorig jaar op gewezen dat kartelvorming verboden is.

Als de samenwerking doorgaat overvleugelen de drie landen de VS op de tarwemarkt. Dat geldt niet voor mais, gerst en sorghum waar de VS ook het grootste deel van de wereldmarkt bedient.

Lees ook: "Graankartel Zwarte Zee-landen onwaarschijnlijk"

Eén reactie

  • no-profile-image

    ed bakker

    Ik ben benieuwd hoe de gebieden met lage opbrengsten zich kunnen handhaven bij lagere graan prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.