Home

Achtergrond

Obama werkt sterk polariserend

Het verschil in waardering voor een Amerikaanse president door aanhangers van de twee grote partijen in de Verenigde Staten, is nog nooit zo groot geweest als in het eerste jaar van Barack Obama.

Dat blijkt uit een opiniepeiling van Gallup, die dinsdag op de website van het onderzoekbureau was te lezen. Obama geniet de steun van 88 procent van zijn Democratische partijgenoten, terwijl slechts 23 procent van de oppositionele Republikeinen waardering heeft voor de verrichtingen van de president. Het verschil van 65 procent overtreft het vorige record van president Bill Clinton. Het verschil was toen 52 procent in zijn eerste jaar.

Over het hele jaar genomen kon Obama rekenen op de steun van 57 procent van alle Amerikanen. Bij zijn aantreden genoot hij de grootste steun voor een Amerikaanse president sinds de Tweede Wereldoorlog, maar onder Republikeinen werd die snel minder. Bij de Democraten is de waardering voor Obama nooit onder de 80 procent geweest.

Obama zegt zich niet van de wijs te laten brengen door de dalende populariteitscijfers. "Ik heb dit al eens meegemaakt, in de verkiezingscampagne van 2008'', aldus de president in een interview met ABC, waarvan delen dinsdag op de website van de Amerikaanse zender zijn geplaatst. "Als je populariteitscijfers dalen ben je een idioot, als je populariteitscijfers stijgen ben je een genie''.

Obama zegt dat hij liever één termijn van vier jaar een goede president is dan twee termijnen van in totaal acht jaar een middelmatig staatshoofd. Hij wil daarom gewoon doorgaan met het doorvoeren van grote maar ook controversiële beleidsvoornemens als de hervorming van de gezondheidszorg.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.