Home

Achtergrond 2 reacties

'Nutriëntenkringloop nodig om bietenresten te vergisten'

Het aanbieden van bietenloof voor vergisting wordt aantrekkelijk als de nutriënten die met het loof worden afgevoerd weer mogen worden teruggevoerd naar het land, zonder dat dit ten koste gaat van de gebruiksruimte.

Suikerbieten voor een tussenteelt moeten voor augustus worden gezaaid om tot voldoende wortel- en loofproductie te kunnen komen. Voor telers die ver van de fabriek zitten, kan het interessant zijn om surplusbieten aan de vergister te leveren. Om transportkosten te beperken is het voor de hele suikerketen het gunstigst om bieten ver van de fabriek te vergisten.

Dit zijn enkele conclusies die bieteninstituut IRS trekt uit het eerste onderzoeksjaar naar de biomassaproductie en de nutriëntenafvoer bij suikerbieten. Het gaat zowel om proeven bij conventionele teelt als bij tussenteelt, waarbij de bieten gezaaid zijn na een vroeg ruimend gewas.

IRS-onderzoeker Toon Huijbregts: “Voor wat betreft duurzaamheid is het vergisten van bietenblad een mooi initiatief dat zeker perspectief biedt. Je concurreert niet met voedsel of voer. Ons idee is om er een kringloop van te maken; je voert nutriënten af. Die houd je na het vergisten over. De wetgeving moet ruimte geven om die nutriënten weer naar het land terug te brengen. Telers zitten toch al krap in de bemesting. Als hij hiermee ruimte verliest, gaat hij nooit akkoord. Er moet iets tegenover staan.”

IRS voert hierover gesprekken met het ministerie van LNV. “Het is moeilijk, want het gaat om Europees beleid. Maar we proberen hier een oplossing voor te vinden.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Het idee om bietenblad te vergisten is goed bedoeld. Maar het is weer een aanslag op het toch alle krappe aanbod aan organisch materiaal om de bodem gezondheid op peil te houden. Ik krijg steeds meer het gevoel we in een roes van > Na ons dezondvloed< leven.

 • no-profile-image

  Student

  Juist Han, Bietenblad is een mooie aanvulling en het brengt geen sporen met zich mee om dit aan te voeren (bieten moeten toch gerooid worden)
  Organische mest aanvoeren (want je zou wel gek zijn als je afgevoerde nutrienten zou compenseren met kunstmest) brengt altijd weer extra sporen met zich mee!
  En mensen wees is zuinig op de grond, het is de belangrijkste productiefactor en een goede basis voor de kwaliteit van je producten!

Of registreer je om te kunnen reageren.