Home

Achtergrond

Nuka's toch weer duurder

Nuchtere kalveren hebben de stijgende lijn weer te pakken. Al is van een tendens geen sprake. Een zwartbont stierkalf van gemiddeld 48 kg noteert €6 hoger en komt uit op €128. Vorig jaar bracht een soortgelijk kalf slechts €75 op.

De nuka’s profiteren van de situatie in de vleesveesector. De rosés schoten recentelijk ruim door de grens van €3 en blank kalfsvlees is ook fors aan de prijs. Blank komt steeds dichter in de buurt van de grens van €5.

Met zulke prijzen is er veel vraag naar nuchtere kalveren. De handel loopt dan ook vlot door. Maar bij de rosés zie je nu al dat de prijzen tegen hun plafond lopen. Dat betekent dat er niet meer zoveel ruimte ligt voor een verdere prijsstijging bij de nuchtere kalveren.

Dat de nuka’s ‘maar’ €6 duurder worden, heeft met de nuka-import te maken. Die is geleidelijk toegenomen. De extra importkalveren komen vooral uit Duitsland.

Nederland heeft in 2009 ongeveer evenveel nuka’s geïmporteerd als in 2008. In de eerste helft van het jaar kwamen er veel minder kalveren binnen dan in dezelfde periode in 2008. Maar in de tweede helft was het precies andersom.

December vormde daarop geen uitzondering. Nederland importeerde die maand maar liefst 76.641 nuka’s. Na maart en september was het de drukste maand van het jaar. Bovendien waren het er een jaar eerder slechts 64.953.

Het kalveraanbod is dus fors. Dat gaat de prijs op termijn iets drukken. Tenminste, als de prijzen in de vleesveesector niet verder doorstijgen.

prognose:

eerst iets duurder, daarna goedkoper

Of registreer je om te kunnen reageren.