Home

Achtergrond

Noord-Hollands waterbedrijf helpt in Haïti

Het Provinciaal Waterleidingbedrijf van Noord-Holland (PWN) heeft maandag zeven mobiele waterzuiveringunits naar Haïti gestuurd.

Ook zijn er zes monteurs meegereisd om de zogeheten Perfector-E (Emergency) te installeren. De uitvinding van eigen bodem, in samenwerking met het bedrijf NORIT, zuivert zoet water tot zuiver drinkwater. De installaties worden aangelegd bij rivieren en andere zoetwaterbronnen. Het vliegtuig, dat toch al naar Haïti ging om honderd adoptiekinderen op te gaan halen, is maandag rond het middaguur vertrokken.

De installaties zijn in 2004 ontwikkeld, direct na de tsunami. "De installaties zijn zo groot als een telefooncel en wegen 250 kilo. Het principe is vrij simpel. Je zet ze neer bij een zoetwaterbron, gooit de slang erin en via de installatie komt er drinkwater uit. De Perfector-E verwerkt 2000 liter water per uur'', aldus een woordvoerder van PWN.

"De Perfector-E werkt met een combinatie van membraanfiltratie en ultraviolet licht'', meldt de website Waterforum. "Een membraanfilter haalt alle verontreiniging uit het water en de uv neemt het desinfectieproces op zich. De installatie maakt geen gebruik van chemicaliën of andere toevoegingen.'' Het internationale Rode Kruis heeft al vijf andere zuiveringsinstallaties naar Haïti gebracht.

De twee grootste drinkwaterbedrijven van Nederland, Vitens en Evides Waterbedrijf, sturen dinsdag een team van vijf specialisten naar Haïti. Het team gaat steun bieden bij het herstel van de drinkwatervoorziening in de hoofdstad Port-au-Prince, zo liet Vitens-Evides International maandagavond weten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.