Home

Achtergrond 2 reacties

Nieuwe ethanolfabrieken ontlasten maismarkt Hongarije

De Hongaarse staatssecretaris voor landbouw Zoltan Gogos hoopt dat in 2011 drie grote ethanolfabrieken gaan draaien.

De fabrieken gaan samen 1,2 miljoen ton mais per jaar verwerken. “De productiecapaciteit bedraagt ongeveer 500.000 ton bio-ethanol per jaar”, zegt Gogos in een interview met persbureau Reuters. De fabrieken zijn gepland in Dunafoldvar, Kaba en Dunaalmas.

Volgens Gogos kan dit de graanmarkt ontlasten in Hongarije. Hongarije heeft dit seizoen 7,5 miljoen ton mais geoogst. De binnenlandse vraag bedraagt zo’n 3 miljoen ton. Volgens Gogos zijn er plannen voor nog eens tien tot vijftien kleinere fabrieken die samen 100.000 tot 150.000 ton ethanol gaan produceren. De enige fabriek in Hongarije produceert 150.000 ton ethanol per jaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Patrick moet ik uit je reactie begrijpen, dat hier weer eens zand in de ogen van de boeren wordt gestrooid? Voor mij is het de vraag hoe hoog wordt de mais prijs die de heren wensen te betalen? De markt ontlasten voor een dump prijs heeft geen effect voor de boeren. Kun je in Hongarije ook goede mais en tarwe telen zonder ploegen net als in Amerika en Canada?

 • no-profile-image

  Patrick

  Elusionele droom
  Fabrieken bouwen betekend subsdie oogsten maar verder dan die oogst zal het niet gaan.
  Hongarije is een land van Benzine en diesel de enige bron van inkomsten .
  Hier worden geen bronnen ,,uitgebaat" die de traditionele inkomsten dwarsbomen.
  Het areaal mais is in werkelijkheid ieder jaar kleiner om reden de vrees te groot word de droogskosten niet te kunen dragen .
  De inlandse vraag heeft al lang geen vergelijking met de productie dit op ieder vlak van de economie !!!!!
  En als ik zie dat zelfs staatsbedrijven hun velden niet meer geploegd krijgen voor de winter om reden ontbrekend geld voor diesel , dan zal er binnenkort nog enkel een rotzooi van granen groeien en wat zonnebloemen waar hazen zich niet in kunnen verschuilen ... .
  De tarweboer heeft dringend een stimulans nodig (maar welke???)iets zal moeten komen want anders krijg ik binnekort letterlijk en figuurlijk de grond op mijn kop gesmeten .

Of registreer je om te kunnen reageren.