Home

Achtergrond 2 reacties

Nieuw prijssysteem slachtvee

VION is 1 januari gestart met een nieuw prijssysteem voor slachtrunderen. Dit systeem, met een zogenoemde bordesprijs, lijkt op het bestaande prijssysteem dat VION hanteert bij vleesvarkens. In het nieuwe systeem is de uitbetaalde kiloprijs, de bordesprijs, inclusief de vracht-, commissie- en vaste kosten van de handelaar.

Ook de kosten voor de BSE-test en de kosten voor het verwijderen en afvoeren van SRM-/LRM- en risicomateriaal zijn verwerkt in de nieuwe basisprijs.

De basisprijs, die VION niet wekelijks gaat publiceren, is gebaseerd op een rund van 300 kg met een O-classificatie. De kiloprijs kan hoger of lager uitvallen door verschil in bevleesdheid, vetpercentage en in het gewicht van het geslachte rund.

Het nieuwe systeem moet veehouders meer duidelijkheid geven in de kosten, die met het slachten gemoeid zijn. Er is wel één maar: gaan de andere slachterijen ook met dit prijssysteem werken? Als dit niet gebeurt, blijft het moeilijk vergelijken.

Volgens VION overweegt een aantal andere slachterijen ook naar zo'n nieuw prijssysteem over te gaan. Er is echter geen collectief overleg geweest om dit gezamenlijk in te voeren.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    R.LUIMSTRA

    NIET ERG TRANSPARANT, WAT ZOU NELLIE HIER VAN ZEGGEN.

  • no-profile-image

    cOR VAN bAKEL

    HOE ZO DUIDELIJKHEID IN DE KOSTEN

Of registreer je om te kunnen reageren.