Home

Achtergrond 9 reacties

'Niet ruimen bij kleinschalige geiten- en schapenhouders'

Het besluit om bij kleinschalige houders van geiten en schapen te ruimen moet niet worden neergelegd bij de burgemeester van de gemeente waarin het bedrijf ligt.

Dat bepleit het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders in een brief aan minister Ab Klink (VWS). Klink zei vorige week in de Kamer te overwegen om het besluit bij de burgemeesters neer te leggen, om zo meer 'maatwerk' te kunnen leveren. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) had de minister kort daarvoor hierom gevraagd.

Bij kleinschalige houders (minder dan vijftig dieren) wordt tot nog toe niet geruimd, omdat deskundigen zeggen dat het risico voor de volksgezondheid gering is. Volgens het Platform moet dat de doorslag geven; anders beslist de ene gemeente zus, en de andere zo.

Het Platform vreest dat, mede met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen, burgemeesters geneigd zullen zijn te kiezen voor ruimingen om hun daadkracht te tonen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  johan

  hallo allemaal, de voortgang van de zwarte rat, 't schijnt in limburg en brabant al hier en daar tot een plaag te lijden.
  waar zitten die beesten het liefst? b.v. bij de boer in de mesthoop, stal e.d.
  Ze zijn momenteel aan het onderzoeken of die ratten ook de Q-koorts bacterie over kunnen brengen, mijn in ziens kan dat best zo zijn.
  Maar er wordt nog niks aan die rattenplaag gedaan, das het vreemde, wel duizenden niet besmette geiten ruimen , en niet de ratten( zijn met 3 mnd geslachtsrijp, jongen 3-6 x per jaar, werpen 6-10 jongen per keer).

 • no-profile-image

  herkauwer

  Huubhenkenharrie, als één bokbiertje jullie al in een drie-eenheid veranderd, dan praten we beter maar niet verder over Q-koorts in de Zuidelijke Nederlanden. Want anders blijkt de ziekte straks gewoon een vorm van Beschonken Algebra te zijn. En daar heeft ons ziekmakend koppel Verburgklink vast niet van retour!

 • no-profile-image

  huubhenkenharrie

  Het is goed dat je dat zegt Herkauwer. Stel dat ik het toch gedronken had :O. Ik ben benieuwd hoeveel van de 2300 Q koorts patienten de Q koorts ook daadwerkelijk opgelopen hebben van de professionele geitenhouderij. Het is nooit te bewijzen, maar ik denk dat die hoeveelheid erg laag zal zijn.

 • no-profile-image

  boer

  Juist van die kleine bedrijven zoals kinderboerderijen daar lopen de mensen Qkoorts, want op de grote bedrijven komen ze helemaal niet in de stal, en jammer dat de minister geen verandwoording neemt, hier gaan we mee naar de ......

 • no-profile-image

  hobbyboer

  Het gevaar komt helemaal niet van de kleine houders zo is eens en andermaal vastgesteld. De besmettingen komen vooral in Brabant voor waar het hele millieu vergeven is van de Q-koortsbacterie. Voor een besmetting hoef je daar niet eens meer een bedrijf binnen te gaan. In die streken is men of immun door een besmetting of men wordt nog ziek. Er zijn andere maatregelen op public haelth gebied nodig dan het domweg ruimen tot er geen geit meer is.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hobbyboer, naar verluidt wordt Q-koorts in Brabant ook al door het drinken van een pint Bokbier verspreidt. Dat wordt oppassen geblazen als straks de dartele Lentebok er weer aan komt!

 • no-profile-image

  verbaasde

  Toch wel raar in deze dat de GGD in Oost Gelderland bij monde van haar woordvoerder in December tijdens een voorlichting zei dat er in een GGZ instelling in Nijmegen Massaal qkoorts is geconstateerd bij personeel en patienten,De besmetting kon niet getraceerd worden op melkgeitenbedrijven in de omgeving maar werd uiteindelijk gevonden bij het DIERENPARKJE van de instelling!!!!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Boeiend wat jij daar schrijft Johan. Weet je wel zeker dat het om ratten gaat. En niet om de Landdag van het CDA?

 • no-profile-image

  Albert Camus

  Ik kondig de Q Pest aan. Kijken hoe de maatschappij reageert.........,.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.