Home

Achtergrond 12 reacties

Nepvlees niet lekker genoeg voor vleeseter

Nepvlees zoals sojaburgers en tofugehakt is niet lekker genoeg voor de fervente vleeseter.

De carnivoor is daarom vooralsnog niet bereid om zijn biefstukje eens te vervangen door een vegetarisch worstje. Om daar verandering in te brengen moeten vleesvervangers lekkerder worden en meer gaan lijken op vlees zoals de consument dat kent.

Dat blijkt uit consumentenonderzoek van voedingsdeskundige Annet Hoek van de Wageningen Universiteit. Hoek deed haar onderzoek in het kader van het langjarige, landelijke onderzoeksprogramma Profetas (Proteïn Foods, Environment, Technology and Society) van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO. Profetas is door universiteiten en de overheid gestart om te onderzoeken hoe consumenten verleid kunnen worden om minder dierlijk eiwit te gebruiken, wat op den duur beter is voor het milieu.

Hoek constateert dat het ”heel lastig” is om een succesvol substituut voor echt vlees te maken. ”Vlees is geliefd en uniek qua smaak en textuur”, zegt zij. ”De vleeseter is tevreden en ziet geen reden om te veranderen. Onze eetcultuur is er nog niet aan toe.”

Vleesvervangers hebben op dit moment een marktaandeel van 1 tot 5 procent. De producten liggen in de supermarkt in een apart vak. Dat zou om te beginnen al moeten veranderen, vindt Hoek, want daardoor ervaren de meeste mensen de nepvleesproducten niet eens als een serieuze vervanger. Veel consumenten blijken groenteburgers of tofulapjes helemaal niet te kennen. Vleeseters die ze wel kennen, vinden dat het nepvlees qua smaak nog niet in de buurt van echt vlees komt.

Hoek vond ook dat de gemiddelde klant van de supermarkt aan ’food neophobia’ lijdt: angst om iets nieuws te proberen. Ze adviseert de overheid daarom om een campagne te ontwerpen, die carnivoren verleidt om het eens te proberen. ”Onbekend maakt onbemind”, stelt ze. Een campagne die wijst op milieuvoordeel, duurzaamheid, dierenwelzijn of gezondheid zal de traditionele vleeseter niet aanspreken. Dergelijke argumenten blijken alleen aan te slaan bij vegetariërs en die kiezen toch al voor namaakvlees.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sjeng

  jongens, waar zijn we in hemelsnaam mee bezit? We leven in een democratie. Laat iedereen eten wat ie zelf wil en ga hem zijn genot niet bederven. Wie vlees wil eten eet vlees en wie dat niet wil doet het niet. Ik vreet vlees en ben al sinds mijn 10e niet meer ziek geweest. dus martin onzin.
  Nederland gaat kapot aan de bemoeizucht over alles zorg er eens voor dat alle maatschappelijke misstanden worden opgelost en de mensen niet als dieren met elkaar hoeven te leven.
  Waardoor is het zover gekomen? Volgens mij verveelt de mens zich en gaat over van alles en nog wat filosoferen en dan vooral wat anderen doen. Wat zijn de grootste rotzakken en schreeuwers in onze samenleving? dat zijn diegenen die veel vrije tijd hebben, en dat geld ook voor de geschepte banen om de mensen van straat af te houden (ambtenaren, onderzoekers etc). Iedereen moet hbo of universitair leren, anders zijn zo toch niet zo gelukt in de samenleving. Al dat tuig weet geen reet van de praktijk en roept maar vanalles in de pers en media. De goedgelovigen (ik wil ze niet dom noemen) volgen en hebben tijd zat om te gaan schreeuwen.
  Laat iedereen eens echt gaan werken, dan gaan ze ook weer eens anders denken.

 • no-profile-image

  verbaasde

  En vergeet ook effe niet al dat oerwoud dat in z-Amerika wordt vernietigd voor de soya(burger)teelt.
  Anderzijds komt daardoor ook weer veel soyaschroot (afval van soyabonen die worden verwerkt tot soyaburgers) vrij wat door de veehouderij nuttig gebruikt wordt om er heerlijk en eerlijk vlees van te maken

 • no-profile-image

  kritische lezer

  Ik ken een een-eiige tweeling die de eerste 14 jaar van hun leven gelijk opgingen qua eetgedrag. Ze waren even dun, even groot enz. Ongeveer 2 jaar geleden besloot de ene vegetariër te worden, de andere bleef "normaal" eten.
  Inmiddels is de vegetariër behoorlijk mager geworden, vaak ziek en voelt zich altijd slap en is bleek, ondanks allerlei aanvullende (chemische) vitamines. Vlees ongezond? vergeet het.

 • no-profile-image

  gj

  Buckler vlees? mij niet gezien.

 • no-profile-image

  Lekker vlees

  Pas een opblaaspop geprobeert, viel ook niet mee....

 • no-profile-image

  truus

  de mensen moesten allemaal stoppen met vleeseten het is ongezond voor de mens .waneer het zo gezond zou zijn dan zouden topsporters ook vlees eten en daar is het gebruik minimaal

 • no-profile-image

  mmm lekkere

  Zeg martin, die vegaburgers zijn zeker ook niet bespoten met chemische rotzooi en dat weet jij zeker..... Bijna iedere boer die al jaren een bedrijf heeft lacht zich toch rot als je over een bonusdag begint omdat je geen vlees eet. Wij als boeren werken bijna altijd door ziek of niet in uitzonderingen word er hulp ingeroepen. Hoe vaak is nu al bewezen dat vlees gewoon nodig is en ook nog lekker is . Ieder zijn smaak dus eet jiij je slaatje ik mijn gehaktbal

 • no-profile-image

  Martin

  Vegaburgers zijn lekker en gezond en vooral die van de grootste kruidenier zijn heerlijk. Ik eet al 5 jaar geen vlees meer en sleep al 5 jaar mijn bonusdag wegens geen ziekteverzuim in huis terwijl mijn vleesetende collega's om de haverklap thuis zijn met een griepje. Voor mij het bewijs dat een burgertje zonder dood dier zeker aan te bevelen is.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Niet lullen Martin.Ik heb natuurlijk de verkeerde burger laten klaarmaken door de verkeerde kok. Niet alleen smaakte het goor, het zag er uit alsof het al een keer gegeten was. Er is nog veel verbetering in aan te brengen. Zelf zou ik flink wat spek of niet al te magere rundergehakt aan het mengsel toevoegen.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Als proefpersoon is het maar duimen dat je in de goede groep terecht komt. Als je geluk hebt mag je je vol eten in vlees, maar anders moet je aan doppertjesvlees. Ik heb er nog steeds een trauma van; ooit prakte in nietsvermoedende een kroket (gekocht in de Mensa) waaruit doppertjes en worteltjes alle kanten opsprongen. Brr

 • no-profile-image

  mmmm

  Gelukkig zag net op nieuwe oogst.nl dat er vorig jaar meer vlees was gegeten. Dat gaat goed met de vleesboeren......

 • no-profile-image

  verbaasde

  Daarom is het ook NEP Piet,Ik heb zo ook al eens per ongeluk een nep frikandel gekregen.Werkelijk een klap voor je b.k

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.