Home

Achtergrond 1 reactie

'Nee-stem Icesave-referendum heeft gevolgen'

De IJslandse minister van Financiën heeft zaterdag gewaarschuwd voor de consequenties van een 'tegenstem' in het Icesave-referendum.

De kwestie rond de omgevallen Icesave-bank is te complex om dit tot onderwerp van een volksstemming te maken, zei minister Steingrimur Sigfusson zaterdag in een interview met het Zweedse dagblad Svenska Dagbladet.

De minister hoopt dat een nieuw akkoord mogelijk is met Nederland en het Verenigd Koninkrijk over een terugbetalingsregeling in het Icesave-drama. De president van IJsland, Olafur Ragnar Grimsson, weigerde zijn handtekening te zetten onder een wet voor terugbetaling van 3,8 miljard euro aan geleende gelden om gedupeerde spaarders te compenseren.

Het IJslandse volk moet zich nu in een referendum over de regeling uitspreken. Volgens een peiling afgelopen week zou 62 procent van de inwoners 'nee' stemmen tegen de wet. De volksraadpleging zal naar verwachting nog voor 6 maart worden gehouden.

Maar de controversiële kwestie rond Icesave is "niet van de baan als het volk tegenstemt'', waarschuwde Sigfusson. Het kan volgens hem voor nieuwe vertragingen zorgen bij het herstel van de economie van het land. "Een 'nee' kan zich vertalen in een riskante situatie met grote politieke en economische gevolgen'', zei hij.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    koeienboer

    Wie z'n billen brandt moet op blaren zitten gelijk degene die 't onderste uit de kan wil daarmee het risico van een beschadigde neus loopt. Zelfs miljoenenbeheerders zoals provincies en gemeentes waren uit op een1/2 procentje meer. En, Wellink had het moeten weten. Hoe jammerlijk ook: IJsland komt zijn toezegingen niet na maar wie gaf daar dan de garantie voor dat dat welgebeurde ? Ik geloof niemand, dus niet huilen. Dan maar even geen uitgaves meer die alleen maar luxueus en overbodig zijn en ook niet op de belastingbetaler verhalen. De niet financieel deskundigen in de politiek hebben hoop ik een lesje geleerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.