Home

Achtergrond

Nederlandse bedrijven helpen Haïti

Nederlandse bedrijven hebben ook financiële steun toegezegd voor hulpwerkzaamheden in Haïti, dat door een grote aardbeving is getroffen.

Voedings- en wasmiddelenconcern Unilever geeft 500.000 dollar (347.000 euro), bij bankverzekeraar ING gaat het om 30.000 euro.

De donaties zijn een onderdeel van hun samenwerkingsverbanden met internationale hulporganisaties. ING is bijvoorbeeld verbonden aan het Rode Kruis, Unilever werkt samen met het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

Beide bedrijven roepen eigen werknemers op om ook geld te doneren. Dat gebeurt via intranet. ING heeft toegezegd de donaties te verdubbelen. Dit geld gaat naar Chances for Children, een hulpprogramma van Unicef.

De post- en pakketvervoerder TNT werkt ook samen met het Wereldvoedselprogramma. Het gaat daarbij om logistieke steun bij het vervoer van voedsel. De ondersteuningsteams staan inmiddels klaar, aldus een woordvoerder. Ervaring leert dat er in eerste instantie vooral behoefte is aan tenten, water en medicijnen. Ook bij TNT kunnen werknemers geld doneren.

Het accountants- en adviesbureau Deloitte heeft besloten om 20.000 euro uit een rampenfonds te halen dat in samenwerking met het Rode Kruis is opgezet. Deloitte stort jaarlijks 50.000 euro in dit fonds. De afgelopen jaren werd al geld gegeven aan hulpacties in Myanmar en Indonesië.

De meeste initiatieven vanuit het bedrijfsleven hebben in de Verenigde Staten plaats. Vele Amerikaanse ondernemingen hebben donaties toegezegd, waaronder grote namen als General Motors, Wal-Mart, Walt Disney, Goldman Sachs en Bank of America. De bedragen variëren van 100.000 dollar tot 1 miljoen dollar

Bedrijven geven ook goederen, 3M bijvoorbeeld pleisters en bandages voor de behandeling van verwondingen. Procter & Gamble geeft twee miljoen zakjes weg die water kunnen zuiveren. Unilever is overigens ook van plan om goederen te verstrekken. Daarbij valt te denken aan voedsel, maar ook aan zeepproducten, aldus de zegsman van het concern.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.