Home

Achtergrond 4 reacties

"Nederlanders weer grootste betalers EU"

Nederlanders zijn opnieuw de grootste nettobetalers aan de Europese Unie, zo heeft PVV-Europarlementslid Daniël van der Stoep uitgerekend.

Netto heeft elke Nederlander in 2008 266,70 euro betaald aan de Europese Unie. Hij baseert dat op het laatst bekende EU-jaarverslag, dat eind vorig jaar verscheen.

Na aftrek van de ontvangen subsidies heeft Nederland totaal netto 4,4 miljard euro bijgedragen aan de EU. Dat is het verschil tussen de afdrachten aan de EU en de ontvangen subsidies. "Ik vind het onbegrijpelijk veel geld. En dat bedrag komt zelfs nog na de 1 miljard euro korting die we sinds 2007 per jaar krijgen'', aldus Van der Stoep.

De Nederlandse regering kreeg die korting in 2005, na harde onderhandelingen door toenmalig minister Gerrit Zalm (Financiën) en premier Jan Peter Balkenende. De vermindering moest een einde maken aan de Nederlandse positie van grootste nettobetaler per persoon.

"Het allerbelangrijkste is dat volgend jaar de onderhandelingen beginnen voor de begrotingsperiode 2014-2019. Ik heb er een hard hoofd in dat we dan nog steeds die korting houden. De Nederlandse regering moet zich daar vol voor inzetten en begrip kweken bij andere landen'', aldus de PVV'er, die hoopt dat andere partijen zijn zorgen delen.

Na de Nederlanders betaalden de Zweden de hoogste contributie per persoon (194 euro), gevolgd door de Denen (135 euro) en Duitsers (133 euro). Daarna komen de inwoners van nog vijf landen. Negentien van de 27 EU-landen waren in 2008 netto-ontvangers.

De Europese Commissie publiceert zelf geen eigen berekeningen van de nettobijdrage van landen per hoofd van de bevolking meer.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gaatze

  Wat een onzin. Waar gaat het nu over? Is de bedoeling van de EU niet dat DE GEHELE EU op een gelijk welvaartsniveau komt? Hoe bezitterig kun je zijn. 250 euro p.p. valt dan nog wel mee. Hoeveel wordt er per Nederlander aan goede doelen uitgegeven? Moeten we dat geld ook terug vragen?

 • no-profile-image

  gert

  Nederland is ook nog kampioen in ontwikkelingshulp en wat kost ook nog die oorlog in Verwegistan ? Waar een klein land al niet groot in kan zijn !!

 • no-profile-image

  Freek

  Dat Nederland de grootste nettobetaler is heeft het aan zichzelf te danken. Allerlei stimulerings- en compensatieregelingen waarvan de nettoontvangers gebruik maken heeft Nederland altijd links laten liggen. Enerzijds omdat er bij die regelingen ook een nationale betaling hoort, maar vooral omdat het vergoedingen zijn voor gebieden met natuurlijke handicaps. De hooggeleerde ministers hebben in het verleden vooral op de borst geklopt dat Nederland alleen maar geweldige landbouw(grond) had. Alle veenweide gebieden hadden bedragen tot 500 euro per ha kunnen ontvangen. Ook de limburgse hellingen en zelfs de oerhollandse dijken zouden voor een bedrag in aanmerking komen. Dan nog zou Nederland wat af moeten dragen aan de EU, maar dan hadden we niet aan de top gestaan!

 • no-profile-image

  sjeng

  Dat wij netto betaler zijn ligt niet eraan dat wij teveel betalen of anderen te veel krijgen. Nederland pakt te weinig. Stel je voor de boeren zouden nog wat extra geld krijgen. Je gunt je eigen bevolking toch niets extra's?

Of registreer je om te kunnen reageren.