Home

Achtergrond 6 reacties

Nederland telt meeste wilde vogels met vogelgriep

In Nederland zijn vorig jaar de meeste wilde vogels gevonden met vogelgriep.

De meeste gevallen van vogelgriep op pluimveehouderijen werden genoteerd in Bulgarije. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. De cijfers hebben betrekking op de eerste drie kwartalen van 2009. Ze betreffen de meeste EU-lidstaten en Zwitserland.

De cijfers melden 541 positieve gevallen van vogelgriep bij wilde vogels, waarvan bijna de helft, 261, in Nederland. In 252 gevallen ging het om andere subtypes dan (hoogpathogene dan wel laagpathogene) H5 of H7, de meest voorkomende vogelgriepstammen.

In Duitsland werden 143 met vogelgriep besmette wilde vogels gevonden. In Duitsland en Nederland werden verreweg de meeste wilde vogels onderzocht.

Pluimveebedrijven testten de eerste negen maanden 182 keer positief. De meeste gevallen, 141, kwamen voor in Bulgarije, waar het aantal positieve bedrijven afnam van 102 in het eerste kwartaal, via 39 in het tweede kwartaal, naar 0 in het derde kwartaal.

In Italië bleken in het derde kwartaal negentien bedrijven besmet met vogelgriep. Nergens werden zoveel bedrijven getest op vogelgriep als in Nederland; geen enkele keer werd daarbij vogelgriep vastgesteld.

Het verband tussen vogelgriep bij wilde vogels en uitbraken in de veehouderij wordt nog altijd onderzocht.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat een onzin onderzoek, Allereerst hebben we in Ned. de meeste trekvogels van Europa,ten tweede als je de meeste vogels onderzoekt heb je ook de meeste positieve gevallen(welk percentage is positief?dan pas kun je vergelijken)en ten derde, geen besmette bedrijven. Dus vogelgriep is blijkbaar niet zo makkelijk over te brengen als wordt aangenomen.Een andere conclusie kan zijn dat de Ned. pluimveehouders hun zaakjes eigenlijk best wel goed voor elkaar hebben.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Melkveehouder, ik reageer maar even voor Spotvogel want die komt om in het werk. Ik ook, maar dat doet er nu niet toe! Je hebt volkomen gelijk met jouw analyse. En het is ook wel logisch dat wilde trekvogels de vogelgriep niet overbrengen want zoals Spotvogel uitgebreid heeft beschreven werd dat indianenverhaal verzonnen en naar buiten gebracht door twee Valleise Boeven: Wien van den Brink en Jan Wolleswinkel. De eerste is sinds kort hemelen, de ander zou nog hoofdelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de ontstane schade. Die loopt inmiddels in de vele miljoenen omdat Cees Veerman deze hypothese als 'meest aannemelijke' tot zijn beleid gemaakt heeft. Een 'ambtshalve dwaling', maar van iemand die de schatkist aantoonbaar al vele malen tilde zou ik terugvordering tot de laatste halve rooie europecunia eisen. Het zou toch allemachtig prachtig zijn als dit de allerlaatste beleidsdaad van het zinkende kabinet Balkenbrij ende 4 zou begeleiden. Centen tellend naar de kelder! Mooier einde voor zulk een tollenaarsbende is welhaast niet denkbaar!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Op deze manier worden er miljoenen euro's gemeenschapsgeld verbeuzeld aan onderzoek dat geheid nergens toe gaat leiden. Want al dan niet pathogene virale HN-stammen komen al sinds oude tijden in wilde dierpopulaties voor en muteren zich pas naar hoog-pathogene vormen wanneer de secundaire omstandigheden (lees de conditie of wel weerstand van de waarddieren) daartoe de juiste voorwaarden biedt. Ik heb dat in twee lijvige dossiers beschreven: "de Pestvogels van Veerman"(2006) en "Wachten op de Pandemie"(2008). Overigens: de fabel dat wilde trekvogels Vogelgriep zouden veroorzaken bij gehouden pluimvee komt uit de leugenmachine van het koppel Van den Brink-Wolleswinkel. De eerste is ons zopas ontvallen. De tweede blijft ten volle aansprakelijk voor de opgetreden schade, samen met oud CDA-minister Cees Veerman, die deze hypothese tot Feit verhief en peperdure onderzoeken heeft opgestart.

 • no-profile-image

  Bart

  Herkauwer stelt dat Wien van den Brink is hemelen. Daar schrik ik van. Dat betekent dat ik later moet vagevuren want nog eens een periode met die man op dezelfde plek i wat veel gevraagd van een gewone burger.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Hoi Bart. Hij was zo erg, dat ze hem zelfs niet bij het CDA wilden! Kun je nagaan!

 • no-profile-image

  gekke henkie

  uche uche uche

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.