Home

Achtergrond 32 reacties

Natuurmonumenten voert kudde in kritieke toestand bij

Natuurmonumenten gaat de kudde Schotse Hooglanders op de Veluwezoom bijvoeren als deze onder vijftig vrouwelijke dieren komt.

De organisatie heeft dit vandaag bekendgemaakt.

Deze insteek wijkt af van de werkwijze in Oostvaardersplassen. Staatsbosbeheer voert de koninkpaarden en Heck-runderen daar niet bij.

De kudde hooglanders op de Veluwezoom redt zich in deze relatief strenge winter nog goed, aldus Natuurmonumenten. In het 5.000 hectare tellend gebied grazen 140 dieren. Een inspectie deze week leert dat de gemiddelde conditie iets lager ligt dan voorgaande jaren, maar deze vormt nog geen bedreiging voor de kudde, aldus dierenarts Henk Luten. Hij is lid van de veterinaire begeleidingscommissie, en voert mede de inspectie uit.

Natuurmonumenten krijgt veel vragen over het beheer. Ook hebben de bewoners van het Nationale Park in een petitie hun zorg geuit.

De organisatie werkt aan speciale richtlijnen voor het geval dat er een nieuwe lange vorstperiode komt. Een van de onderdelen is om zwakke dieren eerder af te schieten. Ook wordt het aantal inspecties opgevoerd. Bijvoeren komt pas aan de orde als de kudde in zijn voortbestaan wordt bedreigd. "Bijvoeren werkt averechts", zegt Harm Piek van Natuurmonumenten. "Je creëert onrust in de kudde. In de concurrentieslag winnen de sterkste dieren."

Bekijk de video over de Schotse Hooglanders op Ophetland.tv

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  francoise du foret

  Vanmiddag wandelde ik in Nationaal Park de Veluwezoom en werd onaangenaam getroffen door de slechte conditie waarin de prachtige Schotse Hooglanders zich bevinden. Als dit het nationale niveau van natuur- en dierenbescherming is, dan schaam ik mij zeer voor dit land. Er zijn geen woorden voor!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Er ligt nu al een week een dik pak sneeuw over de hele Veluwezoom en de kudde Hooglanders ziet er volgens mij zorgwekkend uit. Kan het leger er niet op uit gestuurd worden om Natuurmonumenten burgemeester te maken? Veerman en De Graeff het eerst svp.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zo is het beste Wil Hermans, Maar als je betrapt wordt door zo'n SBB of Natuurmonumenten-dierenbeul dan krijg je een pv aan je broek. Want dat soort schrikt nergens voor terug! Daarom moet iedereen het NM-lidmaatschap opzeggen en een klacht tegen SBB indienen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Het voornemen van de Tweede Kamer om de aantallen grote grazers te gaan beperken zal ook positieve invloed hebben op andere gebieden, hoewel de schandaligste mishandelingen in de Oostvaardersplassen optreden. Zie voor meer info: "tweede kamer wil aantallen grazers beperken".

 • no-profile-image

  wilma

  Wij maken al jarenlang bezwaar tegen de dierenmishandeling door Natuurmonumenten en hebben ons lidmaatschap opgezegd. En met ons erg veel anderen. Dat doet ze geen mallemoer. Die club deugt niet sinds Veerman voorzitter is geworden.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Het is inderdaad rampzalig wat er alom in ons land aan nartuur en dier wordt aangedaan. En bovendien lijkt dit structureel mishandelen van dieren mij zwaar strafbaar. Waarom wordt het niet getoetst aan de dierenwetgeving? Waar is onze civilisatie gebleven? En onze eens zo kostbare en onvervangbare natuur? Gone......., with the stupid wind of idiots!

 • no-profile-image

  wandelaar

  Komen er eigenlijk ook wilde zwijnen voor in de Veluwezoom? Of daar alleen maar in het Deleerwoud en het Planken Wambuis? Of is dat geen Veluwezooom meer?

 • no-profile-image

  boswachter

  Nou Herkauwer, jij kent de boel daar kennelijk op je duimpje. Ik keek gisteravond laat (tegen middernacht) naar gesprek van Fons de Poel met Antoinette Hetzenberg en die vertelde precies over hetzelfde gebiedje waarover jij om 19.14u een stuk in het forum gezet heb. Ze noemde niet de naam (Spookkuil volgens jou) maar het was vlakbij Vierhouten en die Spookkuil ligt daar maar een goeie kilometer vandaan. Ik denk dat de prins zich daar nooit meer laat zien. Al laten ze er honderd oranjegepluimde wrattenzwijnen los!

 • no-profile-image

  Hörd

  Jaag er maar een paar leeuwen bij in de ovp, er loopt toch allemaal vee wat er van oudsher niet thuis hoort.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Kijk allen op <> Hét bewijs voor alle dierenmishandelpraktijken van onze 'natuurbeschermingsinstanties.'

 • no-profile-image

  petra van den boom

  Prima idee om het lidmaatschap van natuurmonumenten op te zeggen. Wij zijn met de hele familie lid. En dat is nu dus voorbij!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Grote onzin van zo'n NM- loonslaaf. Er ontstaat juist onrust in de kudde als er te weinig te vreten is en de dieren gaan vechten om de laatset plukjes eetbare vegetatie. Als er gewoon op vaste plekken wordt gevoerd en het hooi wordt verspreid uitgestrooid dan zou ik niet weten wat er te vechten valt. En af-ge-scho-ten worden? Tamme koeien afschieten? Krankzinniger moet het toch echt niet worden in dit land. Wég met Natuurmonumenten. Wég met SBB. En wég met natuurbeheer door het verwaarlozen van dieren!

 • no-profile-image

  Els Themmen

  Gelukkig ben ik nooit lid geweest, maar geweldig al die mensen die hun lidmaatschap opzeggen, ik zie de koeien vrijwel wekelijks en het zijn nu alleen nog geraamtes.
  Als ze echt volledig uitgemergeld zijn, schiet Natuurmonumenten ze af, wat nobel!!!!

 • no-profile-image

  mevr. dora de lange

  Vanavond heb ik op de klaverjasclub dit probleem besproken en tien NM-leden gaan hun lidmaatschap ook opzeggen. Met mijn man en mezelf erbij zijn dat er dus al twaalf. Ze zullen het weten, de schurken!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Huib ik zal jouw voorstellingsvermogen wat verrijken. Je noemt Leeuwen en Zebra's in Afrika. Die horen daar van nature thuis en leven er in ecologische symbiose met hun omgeving. In de struiksavanne! Voor de komst van de Dienst Zuiderzeewerken en de RIJP lag Biddinghuizen, net als de Ovpl, in de oude Zuiderzee. Na het droogpompen zaaide men er riet in, bracht het in cultuur en bestemde onnutte delen als natuurgebied. Zo onstonden de Oostvaardersplassen! Vroeger paaiden daar Zuiderzeeharingen, ving je er Scharretjes en overwinterden er honderdduizenden Toppereenden. Daar horen geen herten thuis en ook geen Heck Runderen. Zelfs geen Zeepaardjes, laat staan Konicks. En al helemaal geen kleine 7000 grote grazers op armlastige 1400 ha effectief begraasbaar terrein. That's the problem!

 • no-profile-image

  harrie van avereest

  Er ligt hier sneeuw en ijs. Moeten wij eens proberen om vee achter in het land onverzord te laten. Dan heb je meteen een vette prent aan je kont. Maar die natuurlummels mogen alles in dit land!

 • no-profile-image

  willemien

  Ik heb mijn lidmaatschap van NM opgezegd. Met zo'n vereniging wil ik nooit meer iets te maken hebben. Hoe is het mogelijk dat iemand als Veerman daar de dienst kan uitmaken?

 • no-profile-image

  dirk

  Guns zijn ze bij natuurmonumenten wakker geworden Je zult maar een ex minister van landbouw aan het bewind hebben En uh die harm piek die dit goedpraat er maar een poosje bij injagen liefs in de blote kond Kan hij ook een beetje interen op zijn vet Schande

 • no-profile-image

  spotvogel

  Deelerwoud en Planken Wambuis horen niet bij de Veluwezoom Katja. In de Veluwezoom komen ook zwijnen voor, maar die hoeven niet bijgevoerd te worden. De Hooglanders wel en ook de IJslandse pony's die er zijn ingeschaard. Jawel: Natuurmonumenten voert al jarenlang verbeten strijd tegen Amerikaanse eik, Vogelkers en Tamme Kastanje, maar plempt intussen de gebieden boordevol met uitheems vee!

 • no-profile-image

  hein van bekkum

  Boeren krijgen het altijd voor de kiezen als er iets met dierenwelzijn te doen is, maar natuurbeschermers mogen ongestaft maar aan rotzooien. Die lui moeten zwaar aangepakt worden!

 • no-profile-image

  willem van olst

  Nou Herkauwer, het zou maar zo kunnen kloppen. Er zit daar zélfs een verlaagde overstap in het raster omdat deze prins daar ooit de benen heeft moeten nemen! Hij werd toen belaagd door fotografen meen ik!

 • no-profile-image

  wil hermans

  net op de tv gezien en er al eerder over gelezen voeder de schotse hooglanders
  of breng ze terug naar schotland .
  het is een schande zoals jullie die beesten behandelen.hoe kan je het over je hart verkrijgen als je zelf een hap eten in je waffel steekt en een dier laat verhongeren. nu ik ben 75 jaar en woon dus best ver maar als ik de kans kreeg krijgen ze van mijn eten

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  ik begrijp de emoties van velen. Maar toch kan ik de opstelling van de natuurorganisaties niet afkeuren. Want waar houdt natuur op en waar begint dierhouderij. Als de Schotse hooglanders of de dieren in de Oostvaardersplassen bij veehouderij horen dan is de grens tussen natuur en veehouderij ergens anders. Bij de wildparken in Afrika bijv. Moeten ze daar ook de zebra's en de leeuwen bijvoeren? (En waarmee dan?)

 • no-profile-image

  wipstaartje

  D'r hoeven helemaal geen leeuwen of wolven los in dat gebied. Het is winter!!Zet gewoon vannacht Vera en Breeveld er naturel uit met een Netpythonvelletje als slaapzak en twee tandenstokers als leeftocht. Morgenvroeg rond de klok van half twaalf kan Gerrit Hiemstra er dan foto's gaan maken voor bij zijn journaalpresentatie! Eindelijk gerechtigheid!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Edelschwein, er zit wel een verhaal achter die Wrattenwroeters hoor. Die wil men uitzetten in de Koninklijke Houtvesterijen. En wel in de Spookkuil bij Gortel. Speciaal voor het jachtgenot van Prins Pils! Die raakt namelijk makkelijk verdwaald en dit gebied is maar 100 bunder klein en hermetisch afgerasterd. Hij kan er dus niet verloren lopen en tot de hoektanden gewapend op zijn prinselijke ATV achter de zwijnen aan scheuren. Er groeien daar erg veel adelaarsvarens en daarom wil Alex per sé Wrattenzwijnen. Want als die gaan rennen dan gaat hun staart recht omhoog. En er zit een kwastje aan het uiteinde. Dat wordt dus bij alle uit te zetten dieren in de oranje menie gedoopt! Maxima is nu bezig om haar prins gemaaltje uit te leggen: "oranje boven? Dan moet jij een halve meter lager richten ja?" Ik verheug me nu al op foto's van zo'n prinselijke drukjacht. In de Quote.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Willem en Boswachter, natuurlijk ken ik al mijn dossiers. Van Gortelpap tot Havermout! Dat wil dus betekenen dat ik ook weet dat vlakbij de Spookkuil en precies binnen de rasters van de Koninklijke Houtvesterijen, zich het kwade genius achter dierenvernietigingsbedrijf Duke Faunabeheer heeft verschanst! Het feit dat de kroonprins frequent hobbyjaagt in zijn Spookkuil en dat zijn moeder onroerend goed verhuurd aan 's lands grootste wilde dierenmoordenaar (op Verburg na), maakt duidelijk waarom ik zo dikwijls auto's van Poelier Ruig uit Oostzaan en van de Hanos uit Apeldoorn tegen kom op de Oranjeweg. Ach ja: wij houden alles in het oog!

 • no-profile-image

  Edel Schwein

  Wij hebben een hekel aan herkauwers. De Veluwe en omstreken is van ons. Wij zijn hier de baas. Ik heb gehoord dat ze onze neven het Wratten Schwein ook willen introduceren......wordt dan reuze gezellig want die zijn voor de duvel nog niet bang.

 • no-profile-image

  johanna den hond

  Iedere boer doet er alles aan om zijn dieren in zo goed ogelijke conditie te houden. Op eigen kosten! SBB, Natuurmonumenten en dergelijke clubs houden veel meer vee dan de boer en hun kosten worden door de samenleving betaald. Maar zij mogen ongestraft dieren laten verhongeren en sterven. Wat een klote land!

 • no-profile-image

  gekke henkie

  dus eerst maar 90 dieren een hongerdood laten sterven,dat zou een boer eens moeten doen.de wereld zou te klein zijn.

 • no-profile-image

  wiel van drunen

  Wij hebben met de hele carnavalsvereniging afgesproken dat we allemaal het lidmaatschap van Natuurmonumenten gaan opzeggen. Da's pas leut!

 • no-profile-image

  antwan

  Mee vijftienhonderd man. Goe hé?

 • no-profile-image

  wandelaar

  Dat is toch wel erg dubbelhartig. Want ze maken bij Natuurmonumenten ook Canadese en Nijlganzen dood omdat die hier niet thuishoren. En ook Brandganzen, omdat die volgens hun hier niet horen te broeden! Maar dat bepaalt de natuur toch zeker zelf wel?

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.