Home

Achtergrond

Nacontrole bloemzaden door Naktuinbouw

In 2009 zijn door Naktuinbouw bloemzaden van Petunia, Lobelia en Verbena beoordeeld. Dit ter nacontrole op rasechtheid, raszuiverheid, opkomst en kiemkracht van geproduceerde en verhandelde zaden.

Het kwaliteitstoezicht bij bedrijven die zijn geregistreerd in de gewasgroep bloemzaden wordt uitgevoerd door middel van een jaarlijkse administratieve audit op het bedrijf en nacontrole op geproduceerde en verhandelde zaden.

De monsters van de rassen van Petunia, Lobelia en Verbena waren afkomstig van 13 bedrijven. Verder zijn een aantal monsters van Antirrhinum, Salvia en Nicotiana uit 2007 opnieuw opgeplant om vast te stellen of er verbetering is opgetreden. De monsters zijn op 1 april gezaaid en 13 mei uitgeplant in de vollegrond op de proefaccommodatie van Naktuinbouw ter nacontrole op rasechtheid, raszuiverheid en opkomst/kiemkracht.

De verkoop van zaden van de niet raszuivere partij Salvia en onvoldoende kiemkrachtige partij Verbena is inmiddels gestopt. Naar aanleiding van de bevindingen in 2009 kan Naktuinbouw besluiten in 2011 een vervolgcontrole uit te voeren op een aantal monsters. In 2010 wordt een nacontrole uitgevoerd op rassen van onder andere Pelargonium en Begonia.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.