Home

Achtergrond 77 reacties

NOS: boerenbelangen wonnen het lang van volksgezondheid

De Q-koorts epidemie lijkt onnodig uit de hand gelopen, oordeelt het NOS Journaal. Het Journaal baseert zich op verslagen van beleidsoverleg tussen hoge ambtenaren van de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid.

Met de eerste signalen dat er wel eens een volksgezondheidprobleem zou kunnen ontstaan door de Q-koorts is niets gedaan, stelt het Journaal. Die signalen waren er al eind 2005 en in het voorjaar van 2006.

Al op 23 juli 2007 wordt door de mensen die de Nederlandse bevolking moeten beschermen tegen uitbraken van infectieziektes, gevraagd om gegevens van besmette bedrijven. Die krijgen ze niet. Hierdoor ontbreekt het ze aan inzicht om de verspreiding van de ziekte goed in de gaten te houden, meldt de omroepstichting.

Ook een meldplicht voor besmette bedrijven blijft in eerste instantie uit, ook al is het volgens het Journaal de ambtenaren duidelijk wat de risico's voor de volksgezondheid zijn. "Het argument van gevolgen van dierziekten voor de mens zou een nieuw element in het systeem brengen. Dat kan niet in deze vergadering besloten worden."

De bevolking wordt ook niet geïnformeerd, zoals de GGD in Brabant van plan was. Omdat er op een aantal vragen "nog geen antwoord is, moet vermeden worden onnodig onrust te creëren, meldt de rubriek." Hartpatiënten en zwangere vrouwen hebben rond besmette bedrijven drie jaar lang een verhoogd risico gelopen op infectie en miskramen, vaak zonder dat te weten.

''Allerlei maatregelen worden lange tijd uitgesteld en ondertussen grijpt de Q-koorts om zich heen. Want een bedrijf was alleen maar besmet als er meer dan vijf procent van de drachtige dieren vroeggeboortes had. Grote bedrijven waar de Q-koorts besmetting onder de vijf procent bleef hoefden dus helemaal geen maatregelen te nemen, maar konden wel tientallen miljarden bacteriën verspreiden. Intussen konden besmette geiten door heel Nederland vervoerd worden, werd besmette mest over andere provincies uitgereden en waaide de Q-koorts bacterie door het Brabantse land. Mensen werden ziek. Mensen werden met ernstige longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Mensen kregen chronische hartklepontstekingen. Mensen gingen dood. En, mensen werden boos.''

"De hele reconstructie leest als een spannend boek. Hoe zachte heelmeesters stinkende wonden maakten. Hoe Landbouw de boerenbelangen heel lang liet voorgaan. Hoe de bacteriejagers van Volksgezondheid wisten wat er moest gebeuren maar lange tijd toch niet doordrukten. Hoe er lang gepraat werd en te weinig werd gedaan. Hoe het zover kon komen dat mensen ziek werden en dieren dood moesten."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Kritische Lezer, de WUR maakt deze macro-economische plannen echt niet spontaan, doch is slechts plan-ontwikkelaar dwz aannemer/uitvoerder. Ik kan Spotvogel nu niet bereiken maar volgens mij heb je gelijk en is er ook in Zuidelijk Flevoland zo'n mainport gepland. Ik meen gehoord te hebben dat die op of bij het industrieterrein de Vaart zou komen. Mijn instinct zegt me dat er dan groot gevaar kan dreigen voor een deel van de Oostvaardersplassen, die SBB immers wil droogleggen om de inklinking aan het werk te zetten. Dat kan verklaren waarom SBB zo druk is met het plannen van vrije doorgang van al die loslopende kinderboerderijfauna naar de Veluwe en verder. Want hun fokboerderij Ovpl is dan immers niet meer nodig. Tenslotte waren de Ovpl destijds niet voorzien en oorspronkelijk als industrietterein gepland. En met Veerman als architect achter het mega-agridenken moeten we op het ergste rekenen.

 • no-profile-image

  Kees

  Jullie moeten je schamen. Ik woon in een gebied waar ook Q koorts heerst. Een van mijn kinderen heeft een auto immuun ziekte. Als hij Q koorst zou oplopen dan heeft dit mogelijk zeer zware consequenties. Of Karin en melkveekouder beschouwen jullie dit wel als een "kleinigheidje"? Q koorts komt veel verspreid voor. Maar hier is duidelijk een concentratie van deze ziektekiemen en dat dat is echt een gevaar voor de volksgezondheid. Ze moeten u dwingen om uw geposte bericht te verwijderen....ach doe maar niet .Het zegt wel wat over uw denkwijze.....

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Maar Karin, zijn de risico's voor de zwakkeren in de dan belangrijker dan die paar handenvol gezinnen? Laten we wel wezen, zeker 10% van de bevolking behoort tot de zwakkeren, daarvan zijn wat zwanger, wat ongezonde tokkies, baby's, ouderen, aids-patienten, rokers, aangeboren hartafwijkingen, longafwijkingen, anti-immuunziekten, etc. etc. Zelfs het aantal categoriën zwakkeren is groter dan het aantal getroffen gezinnen. En zeg nou zelf, hoe zou je je voelen als je zwanger bent en je buurman een besmet bedrijf heeft? Dan heb je 9 maanden lang geen leven meer. Ik verdedig niks, maar bekijk het van de andere kant.

 • no-profile-image

  Jan

  Ik geloof niet zozeer dat bij LNV het boerenbelang voorging. Dat telt daar niet. Het was meer gebrek aan analytisch vermogen, creativiteit en leiderschap. Zodra hier een beroep op wordt gedaan, vervalt LNV in bureaucratische patronen (vergaderen, beleidsnota's schrijven, juridische en procedurele kramp) LNV kan niet omgaan met echte crises, waarbij je met onzekerheden, zit maar wel wat moet doen. Bij MKZ, KVP, etc. hoefde niet nagedacht te worden, draaiboeken uit de kast en ruimen maar. Dat zie je nu ook. Ruimen kunnen ze goed. Prima georganiseerd, tot nu slechts 1 vreedzame protestmars en een paar gewonnen rechtszaken. Bij Q-koorts moest er nagedacht en vooruitgedacht worden. Dat konden ze niet.

 • no-profile-image

  dirk

  Het hele leven is nou eenmaal een risico Kees!Het probleem is dat men alles maar dan ook alles uit wil sluiten,wat schier onmogelijk is.Aan het leven op aarde zitten nou eenmaal risico's!Dus Kees is wijs gemaakt dat Q koorts inderdaad door de geiten komt,niemand weet welke besmettingsbronnen er nog meer zijn?Je mag ook vertrekken uit NL en ergens anders gaan wonen waar je denkt dat je veiliger bent.Dit is wel een beetje cru gesteld maar wel eerlijk!Alles zal echt niet zo geregeld worden dat we allemaal 95 jaar oud worden.Beleef de dag en geniet van alles om je heen,helaas kunnen dat er nog maar weinig!!

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Oke, maar dat zegt nog niet waarom we een viraal-bacterieel regulatie-systeem nodig zijn. Dat er mensen zijn die actief hun leven verpesten heeft weinig van doen met degeneratie door gebrek aan selectie.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Moet het niet zijn: bureaucratie,gebrek aan verstand en luisteren naar mensen met verstand van zaken won het bij de overheid van volksgezondheid en boerenbelangen?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Piet, ik heb absoluut geen verknipt wereldbeeld en heb tot in de uithoeken van Bulawayo rondgekeken. En in die van Nairobi, Dar, Dakar, Harrare, Lusaka en wat wil je nog meer horen? Oordeel dus niet over hen die méér beseffen dan jij zult kunnen overzien! Ik doel op de zorgwekkende degeneratieve vervetting en verslonzing die alom in den lande manifest is. Tachtig procent van de schoolgaande jeugd leeft van baggervet nonfood en drinkt zich te barsten aan breezers en andere troep die boordevol onnute calorieën zit. En gebruikt daarbij ook nog overmatig drugs en alcohol. Trouwens, ook heel veel meerderjarige landgenoten leven vreselijk ongezond. Het is maar wat jij niet degenaratief noemt!

 • no-profile-image

  De baas

  Als het klopt wat Militair hieronder geschreven heeft is het wel weer eens meer dan duidelijk waar de overheid heen wil.
  Dit is het zoveelste bewijs van ongehoorde laksheid en oplossingen ver weg van de werkelijkheid! Als men gewoon had geent was er nooit iets dergelijks aan de hand geweest, en nu met vergoedingen van likmevestje, want waar ga je straks voor de huidige vergoedingswaarde geiten kopen als ze er niet zijn, vervolgschade is opeens ondernemersrisico, terwijl je dit gewoon doodleuk ff in de schoenen geschoven wordt, moet een sector, want ook de niet geruimde bedrijven hebben hier last van, het maar zien te redden. Los van het leed natuurlijk, voor dier en mens. het is toch ook te zot voor woorden om op een gammele basis van testen die soms wel kloppen zulke massamoorden, want dat zijn het, uit te voeren.
  Q-koorts is lijkt mij gewoon weer een handig en welkom handvat voor een koude sanering. Er wordt nu ook gepraat over Q-koorts bij koeien, mij benieuwen wat dat wordt. Het wordt hoog tijd dat er een paar man bij het LNV te ruimen gaat! Een ding weet ik wel, degene die hier komt te ruimen of ook maar iets in die richting van plan is komt niet ongeschonden op of van het erf, dat is dan ook ondernemersrisico zeg maar.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  @ de Baas... De rillingen lopen mij over de rug wanneer ik je naam naar het Duits vertaal en nogmaals het de regel lees: "We moeten zorgen dat er niet meer zwakkeren komen!" Snap je mij? Of moet ik een snorretje onder je neus tekenen? Of is je huidige verschijningsvorm een blonde kuif...

 • no-profile-image

  J.M. Wijsmuller

  In 2005 werd dor de GD voor het eerst in ons land de diagnose Q koorts bij geiten gesteld. In 2006 werden door de GD bij aselect onderzoek van runderen in 57% der onderzochte dieren antistoffen tegen Q koorts vast gesteld.
  Het is bedroevend, niet alleen met het oog op de volksgezondheid, maar ook voor de dierhouderij, dat zo laat adequate maatregelen genomen zijn, terwijl het ruimen van gezonde dieren dan wellicht geheel voorkomen had kunnen worden.
  Het feit dat de coxiella een bijzondere bacterie is die intracellulair acief is en alleen op levend weefsel gekweekt kan worden terwijl bij vrijkomen in de natuur de bacterie resistent is geeft al aan dat tijdige maatregelen bij voorbaat noodzakelijk zijn om verdere uitbreiding te voorkomen.

 • no-profile-image

  Harm

  Spotvogel heeft een punt. De dierziektes die ons land hebben geteisterd zijn opzet!
  Alles is en wordt in het werk gesteld om de veehouderij het land uit te krijgen. Deze manier van saneren is de goedkoopste. En in het kader van de volksgezondheid, is er geen haan die er naar kraait. 70 jaar geleden hadden ze daar een ander woord voor....

 • no-profile-image

  herkauwer

  Teun, dit is niet een zinloos discussiepunt, want het raakt aan de essenties van deze zaak: het nodeloos ruimen van gezonde dieren. Koetje Boe en Piet Wisse onderkennen ook het ongezonde leefpatroon van een groot deel van de bevolking als een van de probleemvelden en jawel Koetje Boe, massa's tweeverdieners gaan wél braaf met hun zuigelingen, peuters en kleuters naar het consultatiebureau maar laten vervolgens de opgroeiende jeugd thuis achter met een haffel geld op tafel omdat zij zelf tweevoudig te druk zijn met het doen van hun eigen dingen. 's Avonds wordt er dan haastig fast food gegeten of diepvriesprakken opgewarmd en daarna bij de buis gesnackt en zoutjes gekaand! Puur ongezond en weerstandondermijnend.! Piet, er zijn zoveel mensen die actief hun leven verpesten dat de risicogroep bij het uitbreken van een échte epidemische ziekte vele malen groter zal blijken te zijn dan de groep van geregistreerde pasgeborenen, zieken, zwakken, ouderen en noodlijdenden! In het geval van Q-koorts bijvoorbeeld kan maar zo een alarmerend percentage van de broepsbevolking bevattelijk blijken te zijn. Hoe groot dat percentage is en hoe er bijvoorbeeld door tijdige vaccinatie van de hele geitenveestapel een rem op ziektedispersie gezet kan worden: daaraan hadden LNV en VROM dus al vier jaar geleden onderzoek opgestart behoren te hebben. En dat heeft, anders dan de NOS beweerd, absoluut niks van doen met het beschermen van boerenbelangen door LNV. De waarheid is precies omgekeerd: door jarenlang niets te doen hoopte LNV de geitensector snel, adequaat en buiten parlement en procedure om weg te kunnen saneren. En dat loopt nu dus even anders! Het wachten is dan ook op een diepgravend Radar, Nova of Zembla-onderzoek! Want het NOS-journaal baseert zich op de verkeerde zegslieden! Namelijk op topambtenaren. En die moeten straks juist onder ede gehoord worden!

 • no-profile-image

  Jan

  Beste Pestvogel, dank voor je toelichting. Je schrjft oiver een geraffineerd voorbereide en uitgevoerde grootschalige sanering op buitenparlementaire wijze.
  Ik ben al langer voorstander van een Nederlands Constitutioneel Hof, die desgevraagd door burgers wetgeving in strijd met de Grondwet toetst, Indirecte toetsing en EVRM is een te omslachtige weg die geen recht doet aan de burgers. Misschien is dat iets voor de komende partijprogramma's. Iedereen verdient rechtsbescherming.
  Als je de vlekkenkaart Q-koorts over de kaart reconstructiegebieden legt, dan zijn er inderdaad overlappingen, maar die hebben te maken met de concentraties van bedrijven. Ervan uitgaande dat Q-koorts niet is gewild, kan het toch bijeffecten die gunstig zijn voor een beleid. Wat zijn die bijeffecten waarop betrokkenen zich moeten voorbereiden?

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Beste Spotvogel.Leg nou eens kort uit waarom LNV volgens jou de boel zo nodig weg wil saneren? Wat zouden zij daar dan mee te winnen hebben?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Teun, niet zo engetjes redeneren want het gaat om macro-zaken. Lees dus in plaats van "Veerman" LNV en in plaats van "Main Ports" Agiculturele Megaindustrieterreinen. Met zowel glastuinbouw als intensieve landbouw en veehouderij en bijbehorende vermarktingsactiviteiten (veiling, eiermijn, slachterij etc.) ter plaatse. Zulke Main Ports zijn volgens Spotvogel gepland bij Ittervoort- Ell, bij Made- Drimmelen, bij Voorthuizen- Barneveld, bij Goor- Markelo, bij Middenmeer- Opperdoes en in de Westzanerpolder. Alle boeren en tuinders die daar nu zitten zullen moeten verdwijnen en dan komen de Big Boys met hun grootkapitaal aan bod. Omdat zulke mega-investeringen alleen maar rendabel kunnen worden als de concurrentie met geweld de nek om wordt gedraaid, worden alom in den lande middels ruimingen bedrijven weggesaneerd. Mooi verhaal hé? En het ergste is dat het al in 2015 op de rol staat om realiteit te worden.

 • no-profile-image

  dirk

  Wie durft er voor 100% zeker te zeggen dat alles alleen
  door de geiten is veroorzaakt???Kom met keiharde bewijzen!Welke journalist durft de handschoen op te rapen en een echt onderzoek op te starten??Och natuurlijk die zijn er geen ,hier in dit land hobbelt alles maar achter elkaar aan ,dat is veel makkelijker!

 • no-profile-image

  Jan

  "Hoe het zover kon komen dat mensen ziek werden en dieren dood moesten." vraagt de auteur terwijl hij het antwoord weet.

  Hoe kan het bestaan dat wanneer Q-koorts als besmettelijke ziekte in het kader van de Wet Publieke Gezondheid (maar ook door de WHO en EU is aangewezen) dat er geen verternair lampje gaat branden?

  Hoe kan het als de World Organisation on for Animal Health reeds Q-fever als veterinaire ziekte heeft aangewezen, de Minister voor LNV dit later pas doet? Terwijl nota bene VWS deze ziekte veroorzaakt door dieren als een besmettelijke ziekte aanmerkt?
  Het antwoord geeft de Minister wel in haar Nationale Agenda Diergezondheid 2007-2015, "Voorkomen is beter dan genezen" okt. 2007, van LNV. Daar is het volgende te lezen op pag. 40:

  "Andere dierziekten, die grote diergezondheidsproblemen kunnen veroorzaken of gevolgen kunnen hebben voor de volksgezondheid, zoals Q-fever, worden aan de houder zelf overgelaten. De huidige categorisatie berust niet altijd op objectieve, ook in de huidige situatie nog geldende, criteria en is niet altijd consistent."
  Zij probeerde het onderzoek te laten beginnen in 2007, dat wordt 2005. Immers zij is ook verantwoordelijk voor het beleid van haar voorganger, de heer Veerman.

  "Ik was mijn handen in onschuld", waar las ik dat eerder?

 • no-profile-image

  j.l.van velzen

  waarom lees ik niets bij de geiten houders zelf
  dat ze enstig ziek worden en hun familie vrouw en kinderen zeer vreemd

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Dirk en Geen Boer, bekijken wij boeren het ook niet vanuit persoonlijke en begrijpelijke redenen van een bepaalde kant. Wij boeren houden niet van ruimen. Het is een duivels dillemma. Of Kees zijn kind mogelijk ziek of geitenhouders geschokt. Simpel roepen dat een leven zonder risico's niet bestaat is ook wel makkelijk, terwijl iedereen een hek langs de sloot bij het erf voor de kinderen.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Ik heb net het artikel gelezen zie <> Goed en overzichtelijk Echter! het zou VEEL EERLIJKER zijn ten opzichte van de Geitenhouders om de titel te veranderen in "Q-KOORTS: HOE DE LAKSHEID VAN DE OVERHEID HET LANG WON VAN DE VOLKSGEZONDHEID"? Uit ontzettend veel reacties op krantenartikelen over ruimingen lees ik hoe ontzettend hard burgers kunnen reageren op noodoproepen van Geitenhouders. Dit hebben deze boeren ECHT NIET verdiend!

 • no-profile-image

  joost

  VEE-industrie, daar word je vrolijk en gezond van.
  Laten we beginnen met 70% minderen en alleen voor ons zelf produceren, dat scheelt een hoop ellende en dan zitten we ook niet zo met ziektes en de stront.
  Komt veel natuur en recreatie voor terug en dat verdient ook heel goed.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Beetje vreemde discussie hier. Zwakken uitvallers en ziekten. Volgens mij gaat het er over hoe het mogelijk is geweest dat er niet ingegrepen is. Er zijn in Brabant inderdaad mensen ernstig ziek geworden. Veel wonen in het concentratie gebied van de geitenmelkers. Hoe kun je dat dan afdoen met zwakkeren heb je altijd. Daar kunnen wij geen rekening mee houden?Verder wat gebeuzel over de New Kids on the Block. We hebben het over boerenbelangenlobby en nu over ongezonde leefwijze. Verder Herkauwer allemaal wel mooi die geleerde taal maar mensen worden ook geënt tegen de meest verschrikkelijke ziektes. Zo niet dan zouden er van ons soort er ook heel wat sneven voor zij ook maar de kans zouden krijgen oud te worden. Ziektes horen bij het leven.Dat is waar. Maar er valt zeker wat aan te doen. Maar nee we slachten ze liever naderhand drachtig en vaak gezond geiten af. Chapeau

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Kees, vervelend om te zeggen maar je kunt niet verwachten dat een hele sector wordt afgerekend op een probleem van een enkel individu. Je bevestigd hiermee trouwens wel hetgeen door Karin en mij wordt als kern wordt aangekaart. Desondanks wens ik dat je dochter bespaard blijft van vervelende consequenties. Met mijn denkwijze is niks mis. Ik wens je dochter maar ook de geitenhouders alle goeds toe. En inderdaad; waar trek je te streep, weet jij het?

 • no-profile-image

  ex geitenhouder

  Ik vind het begrijpelijk dat de politiek onderscheid maakt tussen mens en dier,het zal je maar gebeuren dat je ziek wordt en het is niet bekend wat die ziekte met je doet. Maar het ontbreekt de melkgeitenhouders ook aan info aangaande de ziekten die deze gevolgen hebben, want tot voor kort hadden wij geen idee wat de q-koorts kan aanrichten onder de geiten, en de ziekte onder de geiten valt wel mee, sommige dieren worden ziek maar het merendaal heeft geen ziekteverschijnselen en zullen ook nooit ziek worden, en daarom vraag ik mij af waar al die q-koorts vandaan komt, het is na de ruiming ook niet meer te controleren waar het vandaan komt, want steekproefgewijs nemen ze een controle monster van vruchtwater, en ze zullen wel gek zijn als ze dat van dieren doen die niet besmet zijn. Zoals het merendeel van de afgemaakte geiten geen q-koorts had zal nooit bewezen worden

 • no-profile-image

  mekker

  Frans uit Beverland. Als je niet weet waar het over gaat, zou ik maar heel gauw oprotten als ik jou was.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Nee de drachtige gezonde geiten worden geruimd omdat men het verrekt heeft ze te enten. DAT is de reden. Er was en is best wat aan te doen.

 • no-profile-image

  Anna

  Vandaag biedt de COGEM een rapport aan waarin ze stelt dat de keuzevrijheid van de burger niet meer mee zou mogen wegen inzake gentech. Weer een club "wetenschappers"( mensen die een carriëre worst wordt voorgehouden om te schrijven wat de chemie hen biedt), die de gezondheidvan de burgers maar zeer ondergeschikt vindt aan het economisch belang. Die burgerrechten maar een vinding vinden uit de prehistorie en liefst de burger een grote pleister op de mond plakt tegen elke vorm van inspraak. Sinds de ex-onderminister van landbouw uit Argentinië hier in ons land komt is de lobby om burgerrechten af te schaffen wel erg bon ton geworden in onze politiek. Is de grootscheepse ruiming alleen een koude sanering of gaat het erom dat er via gentech.voer mogelijk wat bacteriën zijn gemuteerd en krijgt "q-koorts" de schuld? Is dat mede of mogelijk de enige reden voor de ruimingen? Dat het vuige praktijken zijn, gepromoot door ranzige clubjes als LTO en de COGEM is duidelijk.

 • no-profile-image

  koetje

  Verantwoordelijkheid nemen,daar draait het om,die ouders zijn wel met hun kinderen naar de consultatiebureaus en peuter bureaus geweest om alle entingen te halen Met de Q-koorts had de overheid veel eerder zijn verantwoordelijk moeten nemen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Teun, Spotvogel vroeg mij om het jou en anderen nog een keer uit te leggen, maar heel erg kort gaat dat helaas niet. In ieder geval heeft Karin zojuist al een heel goeie voorzet gegeven die aan de kern van alle ellende raakt. In de jaren '90 ontwikkelde LNV plannen om grootscheepse saneringen uit te voeren teneinde de ongewenst geachte wildgroei in de veehouderijsectoren te beteugelen. Maar omdat er een stevige prijskaart zou hangen aan het gedwongen wegplannen en sluiten van bedrijven leek het slimmer om dat door middel van ziektekiemen te doen, die immers de volksgezondheid in gevaar konden brengen. Zo kon men listig de wettelijk voorgeschreven procedures voor her-inrichtingen omzeilen. Na vingeroefeningen met de varkens en runderen brak dus in 2003 de geplande pluimveesanering uit. Inmiddels was de grofstoffelijke Wageningenarchitect Veerman (gepromoveerd op proefschrift 'Grond en Grondprijzen', voormalig directeur DLO, voorzitter Raad van Bestuur WUR en medeoprichter Greenery) minister van LNV geworden. Hij ruimde met ongemeen wrede hand de Beoogde Reconstructiegebieden en de zones waar Agri-Mainports gepland waren. Wat wisten die stomme boeren immers van grondprijzen? Nu fokten die armoezaaiers er kippen, straks zou de grond het tienvoudige waard zijn als agri-toplocatie! Toen hij deze klus geklaard had wilde hij niet langer op LNV blijven en zorgde ervoor dat hij 's lands grootste particuliere grootgrondbezitter- Natuurmonumenten - van binnenuit kon aansturen. Als Voorzitter! Vrij Nederland besteedde in mei 2007 een heel artikel aan de ideologische verwording van NM, maar Veerman denderde door. Niet ten behoeve van het natuurbehoud, al doet hij dat wel zo voorkomen. Want hij had zich middels privatisering ook al meester weten te maken van de (mede) zeggenschap over die andere grootgrondbezitter: Staatsbosbeheer. Daar had hij immers een zetbaas gestald! Omdat de provinciale Landschappen, gezamenlijk een derde macht voor wat betreft grootgrondbezit, subsidieafhankelijk zijn, waren die in feite dus ook al 'overmeesterd'. De Stichting Ark, die Karin noemt, verdient bakken geld met het 'beheren' van gebieden die vroeger biologisch zeer belangrijk waren, maar waarvan de ecologische betekenis keihard achteruit kachelt. Straks zijn die gebieden dus absoluut waardeloos en heeft alleen de grond nog haar waarde behouden. Voel je hem?

 • no-profile-image

  Kritische lezer

  Zeg herkauwer, die plannen die de WUR in Zuidelijk Flevoland heeft, is dat ook niet zoiets?

 • no-profile-image

  Karin

  Zoals het artikel ook al suggereert, zijn het toch vooral mensen met verhoogd risico die ziek worden, dus mensen die óf al iets mankeren of in een slechte conditie zijn, óf zwangeren. Die laatste groep weet so wie so al dat ze altíjd risico lopen, of het nou om toxoplasmose, rode hond, Q-koorts of iets anders gaat, en moet gewoon zelf goed uitkijken en geen risico's nemen. En eigenlijk geldt dat ook voor de eerste groep ( en laten we ook niet vergeten dat nogal wat mensen hun slechte conditie aan hun eigen ondezonde levensstijl te wijten hebben!).
  Strikt genomen hebben we dus niet te maken met volksgezondheid, maar met de specifieke risico's van een minderheid. Het is eerlijker om maatregelen te nemen m.b.t. die minderheid (dwingen tot een gezondere levensstijl bijvoorbeeld) dan om in het wilde weg een hele sector van de veehouderij uit te roeien, tienduizenden gezonde dieren af te maken en bewust vele tientallen onschuldige gezinnen de financiële afgrond in te jagen.

 • no-profile-image

  Edel Schwein

  Mooi boerenbelang dan.Geiten geruimd en waarschijnlijk veel bedrijven naar de kloten. Of de overheid moet weer gaan compenseren want de overheid mag zich nergens mee bemoeien maar mag wel met de geldbuidel rammelen. Wie zijn weeeer de dupe.Juist ja de dieren. Maar ja Boerenbelang is geen Dierenbelang toch ...?

 • no-profile-image

  Jan

  Wat tenminste opmerkelijk is, is de volgende melding die gedaan is door LNV bij de World Organization for Animal Health OIE.
  <>

  Immediate notification report Report reference: Q fever NL 2009, Ref OIE: 8842, Report Date: 13/01/2010 , Country: Netherlands

  Report Summary
  Disease Q fever Animal type Terrestrial
  Causal Agent Coxiella burnetii Reason Unexpected increase in morbidity or mortality of a listed disease
  Date of first confirmation of the event 12/11/2009
  Date of Start of Event 01/10/2009
  Date of report 13/01/2010
  Date Submitted To OIE 13/01/2010

  Increased Distribution
  Distribution No Values
  Disease Impact
  Increased Land Species Change
  Incidence NOORD-BRABANT Goats 1=>4
  Incidence DRENTHE Goats 0=>2
  Incidence GRONINGEN Goats 0=>2
  Incidence LIMBURG Goats 0=>2
  Incidence OVERIJSSEL Goats 0=>2
  Incidence UTRECHT Goats 0=>2
  Incidence ZUID-HOLLAND Goats 0=>2
  Incidence GELDERLAND Goats 0=>2

  Epidemiology
  Epidemiological comments
  There are 63 outbreaks of Q fever at this moment in the Netherlands.
  Note by the OIE's Animal Health Information Department: After investigation, the reason for notification has been changed from “new strain of a listed disease” to “unexpected increase in incidence of a listed disease”. This report replaces the immediate notification report published on 29
  December 2009 and having for reason “new strain of a listed disease”.
  Source of the outbreak(s) or origin of infection • Unknown or inconclusive


  Zo serieus neemt LNV de Q-koorts die naar ik meen eerder dan 1 oktober 2009 uitbrak.

  Hoe kan dit leden van de 2e Kamer.

 • no-profile-image

  geen boer

  Kees, melkveehouder en Karin geven in hele nette bewoordingen hun mening. Jij bent het die begint met "dwingen tot verwijderen reactie", "hij wenst zich niets van de samenleving aan te trekken" etc. Voor de onpartijdige lezer blijkt van dit alles niets! Wél dat jouw mening voortkomt uit persoonlijke en begrijpelijke redenen in plaats van een onpartijdige analyse. Daarom kan "de grens" voor jou niet hoog genoeg zijn. Op zich mag dat, maar ga mensen die netjes hun voor jou andere mening geven niet van alles aanwrijven....

 • no-profile-image

  geen boer

  @piet, natuurlijk mag eenieder zijn mening hebben (zeg ik ook expliciet), of deze nu uit persoonlijke redenen tot stand komt of door onpartijdige analyse. Waar ik me aan stoor bij de reacties van Kees is de verontwaardiging dat iemand het aandurft een andere mening te hebben. Dit terwijl melkveehouder en karin alleszins netjes en onderbouwd reageerden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Pure linkse propaganda,de media heeft de macht en speelt het over de ruggen van de geitenhouders. Een staaltje van (ambtelijke) staatspropaganda.
  Dat het NOS journaal links gekleurd is wordt onomwonden bevestigd door de hoofdredactie. Onderstaand citaat van wikepedia geplukt;
  "Enquête over politieke kleur
  In een uitzending rondom het 50-jarig jubileum presenteerde het NOS Journaal de resultaten van een door bureau Peil.nl gehouden enquête, waarin de ondervraagden was gevraagd of de berichtgeving van het journaal politiek gekleurd zou zijn. Op de vraag of het NOS journaal in het algemeen aan objectieve nieuwsberichtgeving doet, antwoordde 81 procent van de ondervraagden bevestigend. Desondanks werd de invalshoek van het NOS-Journaal door 36 procent als links ervaren, tegenover 60 procent als neutraal en 2 procent als rechts. 56 procent stelde van de Nederlandse nieuwsprogramma's het meest naar het NOS Journaal te kijken, en 68 procent van de respondenten stelde dat het NOS Journaal kwalitatief het beste nieuwsprogramma maakt als het gaat om objectieve nieuwsberichtgeving. Opvallend in dit onderzoek is dat de mate waarin het journaal als objectief wordt gezien sterk afhangt van de politieke kleur van de ondervraagde. Van de ondervraagden die in 2003 Wilders stemden vond 61% het journaal over het algemeen objectief, bij GroenLinks was dat 99%. Bij de vraag wat kwalitatief het beste nieuwsprogramma was komt een soortgelijk beeld naar voren, van LPF (24%) tot GroenLinks (85%).

  Interne schaduwverkiezing in 2002
  Op 1 november 2003 publiceerde de Telegraaf over een interne schaduwverkiezing, in 2002 georganiseerd binnen de NOS. De uitkomst van deze schaduwverkiezing leverde volgens de krant het volgende beeld op: PvdA 48%, GroenLinks 20%, VVD 5%, LPF 1%. De krant schreef oa.: "Laroes kan de uitslag niet meer boven water krijgen, maar verbaast zich niet over de genoemde cijfers. Het zou kunnen, maar dit betekent alleen iets als je je bij het maken van nieuwskeuzes erdoor zou laten leiden. En dat is niet het geval." De hoofdredacteur erkent dat de journalistiek in het algemeen – het Journaal niet uitgezonderd – een linkse traditie heeft.'"

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Herkauwer, misschien dat jij bij je zelf degeneratie constateert, maar ik zie de Nederlander als langste en oudste mensen ter wereld rondlopen. Nee, dan Zimbabwe, daar tiert tyfus en tering welig. En de overblijvers worden allemaal 100? Met 50 zijn ze al stokoud. Of is dat een saneringsoperatie van de ministerie van Buitenlandse Zaken? In jou verknipte wereldbeeld waarschijnlijk wel.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Wat is dit toch Herkauwer?.Leg mij toch eens uit waarom LNV de geitensector zou willen saneren. Ik zie geen logica. Ik denk zelf dat machtige economische krachten op de achtergrond de boel verzwegen hebben. Niets zeggen zeggen en hopen dat de bui voorbij gaat. men heeft niets en dan ook niets geleerd van de Varkensgriep, Vogelpest en MKZ. Blijkbaar zit dit heel diep in de genen gefokt. En ziektes? Waar breken die het vaakst uit ? Waar grote hoeveelheden dieren of planten monocultures vormen. Het liefst met flink wat antibioticum en dan hoef je eigenlijk alleen maar te wachten. Mijn opa zij altijd al. Mensen vinden MKZ erg maar de meeste dieren herstellen naar loop van tijd. Maar ja een mens mag eigenlijk niet ziek zijn want dan is hij een schade post en met dieren is het net zo. En het vreetgedrag van de jeugd, en veel ouderen, langleve Amerika. Ga daar maar eens kijken wat ongebreidelde heb en vreetzucht te weeg brengt. Ook dat kopieren wij toch ...?

 • no-profile-image

  Kees

  De grens is heel duidelijk. Indien de volksgezondheid duidelijk wordt geschaad door welke aktiviteit dan dient men met deze zaken te stoppen of preventief te handelen. Zie hier. Hier is meer dan duidelijk de boel uit de hand gelopen. Dit is een ziekte die op mensen overslaat. Wat met MKZ niet en met vogelpest waarschijnlijk niet het geval is.Verder wens ik niet meer woorden vuil te maken aan deze melkveehouder.Blijkbaar wenst deze zich niets of weing van de maatschappij aan te trekken. Ten dooie opgeschreven....

 • no-profile-image

  Subsidie op subsidie

  Weg met die minister Verburg en dit hele kabinet van Balkeellende in z'n geheel snel opdoeken en nog sneller nieuwe verkiezingen.
  LTO moet ook eens ophouden met onzinnig beleid.
  Subsidie's Europees stopen.

 • no-profile-image

  verbaasde

  En DAT is het RIVM aan te rekenen,De geitensector wilde ZOO graag enten.

 • no-profile-image

  kees van kreel

  Op Beveland vreten ze alleen maar uien. Frans jij bent al net als Balkie: niet te pruimen!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  In dit forum komen ook de Oostvaardersplassen en de problemen met grote grazers uitgebereid aan de orde. Daarover heeft de 2e kamer gisteren een standpunt ingenomen. En dat heeft niks met boerenbelangen te maken. Of wellicht toch?

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Verbaasde Lezer, dat was ook al zo bij de pluimveegriep. Maar ook toen wilde LNV niks weten van vaccineren, want dat zou de export belemmeren en daarom door Brussel verboden zijn. Wat heeft het nou voor zin om entstoffen te ontwikkelen als ze niet gebruikt mogen worden? Maar Eurocommissaris Byrne ontkende dat Brussel het verbood en zei dat het een puur Nederlands besluit was om miljoenen dieren te vernietigen!

 • no-profile-image

  Teun

  Het is maandag morgen. Het onderstaande bericht was voor foodlog.Mijn excuses....

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Wil je nou beweren dat Veerman op slinkse wijze boeren grond afhandig heeft gemaakt om daar op goedkope wijze glastuinbouw te plannen....... begrijp ik dat nou echt.....?

 • no-profile-image

  g.van toor

  Veel van hetgeen Herkauwer hier naar voren brengt was al min of meer bekend, maar het is erg verhelderend dat het op een rijtje is gezet. Zal vrees ik alleen erg moeilijk keihard bewijsbaar zijn. In ieder geval veel dank.

 • no-profile-image

  Hans

  Ik kan me aardig vinden in de opmerkingen van Jan@ergens. Word trouwens ook een beetje flauw van die 'onderzoeksjournaalistiek' waaruit achteraf weer dit soort conclusies komen. Achteraf kijk je een geit in haar vrolijke kwispelstaart. Er was (en is) heel weinig bekend over Q-koorts, behalve misschien dat die bacterie alom aanwezig is en ook al langer dan deze generatie mensen. In het buitenland zoeken ze er niet naar en vinden het ook nauwelijks (gek zeg). Risico's 100% uitsluiten en ook nog doorademen is een lastige opdracht. Toch moeten we getuige zulke 'onderzoeken' alle risico's vooraf voorkomen terwijl op dat moment veel te weinig kennis voorhanden is.
  Al met al is het heel triest voor de menselijke slachtoffers (burger en boer) als voor de geiten.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Bescherming van Boerenbelangen? Wat een ongehoorde flauwelariekul! Boerenbelangen bescherm je niet door honderdduizenden varkens en runderen te vernietigen en miljoenen kippen en kalkoenen te vergassen en als afval af te voeren. En evenmin door tienduizenden drachtige geiten af te slachten! Boerenbelangen bescherm je niet door hele families en gezinnen in het ongeluk te storten, radeloze veehouders tot zelfdoding te drijven en boerenondernemingen in faillissement te storten! De hele reconstructie van de vuiligheid waar LNV werkelijk mee bezig is leest als twee dossiers, waarvan het eerste ('de Pestvogels van Veerman') helemaal over de Vogelgriepruimingen van 2003 gaat. Het andere (Wachten op de Pandemie) kijkt meer met een mondiale bril naar de virale pluimveeproblematiek. Wat mij betreft hoeft het wiel niet opnieuw te worden uitgevonden om LNV eens grondig en zeer hardhandig door de parlementair-justitiële mangel te laten halen!

 • no-profile-image

  Han

  @Veehouder uw cijfer reeksen zullen wel kloppen, maar hebben weinig te maken met ">Boerenbelangen wonnen het van volkgezondheid". De aanhef is tnedensieus o.k. Maar ik denk dat we eerder moeten schrijven Beroeenbelang en volksgezondheid verkwanselt door LNV. Ware er bij de eerste simptomen van Q-koorts gevaccineerd en eventueel geruimd, hadden we veel leed en kosten kunnen besparen. De dooddoener over Q-koorts is erg weinig tot niets bekend is absurd. We weten dat de ziekte op de hele wereld voorkomt en er duizenden boeren zijn die elk jaar vaccineren. Waarom de volksgezondheid niet enkele miljoenen gegeven om hun onderzoek te doen?? Nu kost het hele verhaal veel meer, gezondheidszorg, ruiming, vervolgschade, geen export etc.
  Hoe dom kun je zijn als hoofd ambtenaar en / of minister van LNV.

 • no-profile-image

  Militair

  De bacterie van de Q-koorts is op BRUIKBAARHEID VOOR BIOLOGISCHE WAPENS onderzocht en na vele testen niet als bruikbaar geschikt geacht om dat de bacterie te lang blijft leven en zich heel makkelijk verplaatst.
  Betekend wel dat er over de Q-koorts bacterie veel meer bekend en onderzocht is dan dat LNV en GGD beweren.
  Groeten Militair

 • no-profile-image

  Jan

  Het aangekondigde "onafhankelijke" onderzoek over Q-koorts is niet onafhankelijk en kan dat niet zijn zolang de minister zelf de opdracht formuleert. Ook de raad van de heer Van Vollenhove kan dit niet doen.
  Wel zou deze raad ondersteuning kunnen bieden bij een parlementaire enquete.
  Bij dit onderwerp zijn er teveel partijpolitieke belangen gemoeid en is de geloofwaardig-heid van de politieke rechtsstaat in het geding.

  Boeren en Burgers hebben er belang bij dat er nu een parlementaire enquete komt. Onder ede horen.
  Agrariers doen er ook financieel verstandig aan een pleidooi voor een parlementaire enquete te steunen. De bal behoort te blijven waar hij ligt: bij het ministerie van LNV en bij haar opeenvolgende bewindslieden.

 • no-profile-image

  undercover

  56% van de melkveebedrijven is besmet met Q koorts. Ook hier is het akelig stil!!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Melkveehouder, een 'linkse traditie' in de journalistieke historie wil absoluut niet zeggen dat heden ten dage de journalistiek nog altijd centrum- links is. Ik help je uit de droom beste man. Al sinds de schier eindeloze kabinetten Lubbers heerst er in dit land de situatie dat steeds meer maatschappelijke organisaties structureel geinfiltreerd worden door bestuursleden van CDA-huize. Dat culmineerde nadat met name de media ten prooi vielen aan steeds machtiger wordende holdings. Vul zelf maar in wat voor soort mensen daar de dienst uitmaken! Vrijwel niet één krant of publieke zuil heeft daaraan kunnen ontkomen. Dat is de reden van de dikwijls tamelijk aanvechtbare berichtgeving of het domweg negeren van politiek-beleidsmatig gevoelige feiten in veel hedendaagse nieuws- en actualiteitenrubrieken. Dat valt nu dus eens een keertje niet op het bordje van 'links' te draperen! Dat de NOS-journaalredactie zulk een beschamend beeld durft te schetsen van de mores bij LNV en het doet voorkomen alsof men daar al sinds jaar en dag louter het boerenbelang na zou streven, past exact in de vuile oorlog die er vanuit duistere agri-machten (die zowel LNV als het CDA aansturen) al sinds 1997 gevoerd wordt. Met als inzet: zoveel mogelijk kleine boeren ruimen om ruim baan te maken voor een gigamegabedrijventoekomst! Het is ronduit crimineel dat LNV al vanaf eind 2005 wéét van de aanwezigheid van Q-koorts op een aantal bedrijven en moedwillig niets heeft gedaan om het juiste moment af te wachten om de sector middels een golf van totalitaire ruimingen volkomen kapot te maken. Duizenden mensen zowel in buitengebieden als in dorpen en steden lijden intussen aan de ziekte en gisteravond liet het RIVM ook duidelijk blijken hoe de vlag erbij hangt. LNV heeft stelselmatig de boot afgehouden en willens en wetens aangestuurd op een maatschappelijk draagvlak om buitenparlementair te kunnen gaan saneren. En dat is een misdrijf! En niet alleen staatsrechtelijk!

 • no-profile-image

  de baas

  Er wordt geschreven over de zwakkeren in de samenleving en hoe we daar voor moeten zorgen. Waar we ook voor moeten zorgen is dat er niet meer zwakkeren komen! De huidige medische wetenschap weet levensvormen intakt en aan de gang te houden die in een hardere (natuurlijke) omgeving allang niet meer in leven waren en dus ook geen nazaten kunnen geven met dezelfde afwijkingen. Dat er mensen zijn zoals het kind van dhr Kees met een auot-immuun ziekte, dat komt nu eenmaal voor en is niet leuk voor degenen die ermee te maken hebben maar als dat gaat betekenen dat alle ziektes uitgeroeid moeten worden betekent dat dus ook verkoudheid, griep e.d. uitbannen, dat wordt dus hele dorpen en flats uitmoorden anders gaat dit niet blijkens de huidige lnv-methode. De Q-koorts is deels een ander verhaal. De bacterie leeft niet alleen bij geiten en schapen, ook bij katten en honden. Dus lijkt me logisch dat die dieren dan ook afgemaakt worden in de betreffende gebieden, als we toch om ons heen gaan slaan om te bestrijden kan dit er ook nog wel bij. Tenslotte komen deze dieren meer in kontakt met de mens dan welke geit of schaap ook. In Frankrijk speelt dit al vele jaren langer en wordt er geent om de controle te houden, dat blijkt volgens onderzoek ook de meest betrouwbare en zekere methode te zijn, Doe dat dan.

 • no-profile-image

  koetje

  Q-koortspatienten en geitenhouders moeten zich verenigen en de overheid juridisch aansprakelijk stellen voor geleden schade.GD voor Dieren heeft in 2005 al melding gemaakt van de gevaren en om extra geld gevraagd voor aanvullende onderzoeken.Hier is niets meegedaan en nu is het achteraf "wir haben es nicht gewusst.Daar kennen we nog wel een paar van.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Kees, ik heb de vraag bij je terug gelegd; waar trekken we de grens. Jij bent het die niet durft aan te geven waar deze grens getrokken moet worden. Natuurlijk zijn er zwakkeren in de samenleving die beschermd moeten worden, maar hoe hoog trekken we die grens op. Is het niet beter ons af te vragen hoe het komt dat er zoveel zwakkeren zijn? Zoals Karin al zegt, ligt er niet een deel van de verantwoording bij (uitzonderingen zoals jouw kind) bij het kind zelf? En dan dient zich de vraag op in hoeverre je, in dit geval de geitenhouders mag verwijten, dat de zwakkeren het moeilijk hebben. Waarom accepteren we het wel dat bij een hittegolf meer (zwakke) mensen overlijden. Of is dit omdat we moeilijk de zon de schuld kunnen geven? Ik snap de emotie wel, maar dit vertroebeld juist een faire discussie over oorzaak en gevolg.

 • no-profile-image

  Han

  Jan Vullings. Ik kan echt niet spreken over bescherming landbouwbelangen. Wat is erger enkele bedrijven ruimen en de rest vaccineren met buitenlands vacin en hiermee de burgers laten zien dat je elk risico wilt uitsluiten of maar op je krent zitten en wachten op de UITBARSTING of de hopen DE STORM WAAIT OVER. ik ben van mening dat het tijd wordt dat LNV op de schop gaat en onze politici eens KRACHT dadig optreden op momenten dat optreden ernstige schade voorkomt.
  Ik kan ook denken dat LNV alles in het werk stelt of nalaat om MILIEU en NATUUR voorrang te laten krijgen. Zelfs mensen levens zijn in dezen blijkbaar gerechtvaardigd. Dit kan n iet war zijn, dus het is gewoon een machtstrijd geweest tussen verschillende overheids organisaties. ik kan alleen maar hopen dat deze informatie de gedupeerden nog enige hulp bieden om hun (finaciele) schade te verhalen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Han, kijk eens naar mijn reactie bij "ruiming geiten afgeblazen door procedurefout". We zijn in mijn optiek, althans voor wat betreft volksgezondheid, de kar achter de wagen aan het spannen. Zelfs op de site van RIVM kun je deze info ophalen. De kern is dat het natuurlijk immuniteitssysteem van de mens van essentieel belang is. Gevolg; bij ziekteuitbraak allemaal symptoombestrijding in plaats van de oorzaak te voorkomen.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Melkveehouder, vervelend om te zeggen maar je kunt niet verwachten dat een hele samenleving wordt afgerekend op een probleem van een enkele sector. Zo keer ik je stelling om. Ik zeg niet dat de ruiming de beste oplossing is, maar als je gevoeliger bent voor ziekten en je woont is - besmet gebied - dan is dat wel lastig.

 • no-profile-image

  koetje

  Ja herkauwer daar zeg je wel wat,
  Pas geleden een reportage gezien over een snackbar in de stad,die patatbakker vertelde dat het tegenwoordig heel normaal is dat ouders aan hun kinderen 20 euro mee naar school geven inplaats van een gevulde broodtrommel.Lijkt mij wel duidelijk waaraan dit geld wordt besteed.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Of had de sector ZELF hier niet HAAR verantwoording moeten nemen?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Karin. Chapeau voor deze, met name helder geformuleerde, bijdrage. Je hebt de kern te pakken waar deze discussie eigenlijk over zou moeten gaan.

 • no-profile-image

  Kees

  Beste melkveehouder weet u wel hoeveel mensen er daadwerkelijk ziek zijn geworden van deze gevaarlijke ziekte? Ga eens met die mensen praten. Ik heb geen kritiek op de geitenmelkers.Zij proberen ook de kost te verdienen. Maar er zijn grenzen en die zijn hier heel duidelijk overtreden. Een enkel invidu...je moet maar durven.

 • no-profile-image

  Inge

  Ik heb het stuk van de NOS ook gelezen en wat mij stoort is dat men het over "boerenbelangen wonnen het lang van volksgezondheid" heeft. Dit klopt echt niet. In 2007 waren niet alle melkgeitenhouders op de hoogte van wat er zich in Brabant allemaal afspeelde. Als we dit toen allemaal hadden geweten, was het nooit zo uit de hand gelopen. Want gezonde dieren ruimen is het egste wat er is

 • no-profile-image

  herkauwer

  De Baas Zelf, ik begrijp jouw standpunten heel goed en lees daar iets volkomen anders in dan Piet Wisse. Ziekten zijn er nu eenmaal als natuurlijke selectiefactor om populaties gezond en vitaal te houden en in onze zogenaamd gecivilieseerde langs-elkaar-heen-leving zetten we al tientallen jaren volstrekt foutief in op het uitbannen van alle viraal-bacteriële regulatiesystemen en het coute que coute in leven houden van ieder menselijk leven. Gewetensvolle critici worden weggehoond of als fascist of terrorist bestempeld. En toch is en blijft het zo dat de westerse mensheid zorgwekkend aan degeneratie onderhevig is. En dat zal zich ooit eens onbarmhartig gaan wreken als er een werkelijk gevaarlijke ziekte de kop opsteekt. Met Q-koorts zal het wel niet zo'n vaart lopen mogen we hopen, maar dat is geenszins een rechtvaardiging voor de nonchalante wijze waarop daar door LNV van meet af aan mee is omgegaan. Nét als in Frankrijk en tal van andere landen hadden er bij ons allang structurele inentingen moeten plaatsvinden zodat deze veeziekte structureel en bedrijfsmatig in de kiem gesmoord werd. In mijn uitvoerige betoog van 13.20u heb ik hieronder al veel over de achtergronden van deze materie uiteen gezet. Dat ga ik niet allemaal herhalen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Teun, Jan en heer Wijsmuller, ik kan het helaas niet anders maken maar er is een lineair verband tussen de huidige ruimingen onder drachtige geiten en de tomeloos barbaarse vernietigingsacties van varkens (1997), runderen (2001) en pluimvee (2003).In alle gevallen was er sprake van excessief optreden van LNV én van de rechterlijke macht, die strijk en zet in iedere aangespannen procedure LNV in het gelijk stelde. Dit totalitaire regime was buitenparlementair ingesteld omdat het helemaal niet het waarachtig indammen van een veterinaire uitbraak betrof (want er werden per saldo vele malen méér dieren slechts op 'verdenking' of preventief vernietigd)maar om een geraffineerd voorbereide en uitgevoerde grootschalige sanering op buitenparlementaire wijze. Zodoende omzeilde men alle procedures die er rechtens zouden zijn aangespannen bij beleidsmatige saneringsoperaties. En dit leverde de schatkist moeilijk te becijferen winsten op omdat in het andere geval honderden of duizenden bedrijven uitgekocht hadden moeten worden! Door mij werd de gang van zaken ten tijde van de Vogelgriepruimingen 2003 bijna vanaf dag één op schrift gesteld ('de Pestvogels van Veerman')en gaande die crisis werd het zonneklaar dat de ziekte zich voornamelijk binnen de grenzen van beoogde reconstructiegebieden verplaatste. Enfin, het staat allemaal in het genoemde dossier dat toentertijd dagelijks werd aangevuld en nadien ongewijzigd is gebleven. Zoals het hoort bij deugdelijke geschiedschijving. Later heb ik de mondiale ontwikkelingen rond
  Aviare influenza H5N1 beschreven in het dossier 'Wachten op de Pandemie'. LNV heeft nu met het opzettelijk negeren en verwaarlozen van de Q-koorts haar hand duidelijk overspeeld en ik onderschrijf de kwalificatie die door Marianne Thieme bij Pauw en Witteman en later in de 2e Kamer werd uitgesproken: 'dood door schuld'. Nét zoals, heer Wijsmuller, in 2003 toenmalig minister Cees Veerman en staatssectretaris Clémence Ross-Van Dorp schuldig waren aan de dood van uw plaatsgenoot dierenarts Jan Bosch! Want zij hadden expliciet gesteld dat er geen nadere voorzorgmaatregelen nodig waren bij het werken in besmette stallen! Het is allemaal genotuleerd, zoals het een plichtsgetrouw geschiedschrijver betaamt! En ik hoop van harte dat het eens dienstig zal mogen zijn.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Het is te merken dat er verkiezingen aankomen. Stemgedrag gaat voor gezond verstand daarom worden er geiten geruimd

 • no-profile-image

  spotvogel

  Het is allemaal bij jou in de buurt begonnen Harm. Zowel bij de Varkenspest in 1997, de Mkz en 2001 en de vogelgriep in 2003 werd er in de Vallei vreselijk huisgehouden door LNV. Ik heb dat toen van dag tot dag gevolgd en beschreven in het dossier 'de Pestvogels van Veerman'. Maar er zou eigenlijk over al die onwettige saneringsruimingen een zwartboek gemaakt moeten worden.

 • no-profile-image

  frans

  het is toch niet normaal dat voor een stelletje geiten de volksgezondheid op het spel wordt gezet , je zal het maar gebeuren dat je q koorts krijgt volgens mij wordt de ziekte door de boeren onderschat voor mij mogen ze allemaal die rotgeiten afmaken

 • no-profile-image

  Jan

  LTO schrijft het volgende:Er moet meer en sneller vaccin beschikbaar komen om melkgeiten en -schapen in te enten. Daarbij is voorrang nodig voor de bedrijven, die vorig jaar vanwege een tekort aan entstof hun melkgeiten niet konden vaccineren. Deze oproep doet LTO Nederland in verband met de bestrijding van Q-koorts. Voorts pleit de landbouworganisatie er voor om het fokverbod voor niet-besmette bedrijven zo snel mogelijk te schrappen.

  Waarom geeft de LTO toch een dergelijk advies? Er is toch een volksgezondheidsprobleem en er was toch al extra vaccin besteld? Dient de geit dan toch als afleidingsmanouvre, zondebok om in LTO bekende termen te blijven?

  Loopt de kas leeg voor het bestrijdingsfonds voor de Q-koorts?
  LTO kan toch de duidelijke kaart spelen om de rijksoverheid verder financieel verantwoordelijk te stellen en haar leden financieel te ondersteunen?
  Wat houdt hen toch tegen?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Jan en Anna. Er zit erg veel scheef met de democratische rechtsgang en de burgerrechten in dit land en er ontstaan inderdaad situaties die doen terugdenken aan Argentinië ten tijde van de junta. Niet voor niets heb ik in mijn dossiers en in fora al meermalen geschreven over de 'junta van Balkenende'. Het zou een groot goed zijn als er inderdaad een Nederlands Constitioneel Hof zou komen als justitiële waakhond om te voorkomen dat egocentrisch-arrogante carriéretijgers (zoals onze huidige premier) onze constitutie en de daaraan verbonden Vaderlandse Waarden en Normen nog verder doen afkalven en te grabbel gooien op de Europese mestvaalt van grootbankiers en multinationale industriëlen. Jan, ik kan zo gauw niet alle bijeffecten bedenken, maar ga er gerust van uit dat alle veterinaire ruimingen sinds 7 januari 1997 deel uitmaken van een vooropgezet plan om de Nederlandse veehouderij middels gefaseerde saneringen in de klauwen van het supergrootkapitaal te drijven, de genadeslag te geven en over te gaan tot de orde van de dag! Gentechonologie vormt daarbij het toverwoord en als je wilt weten waar dit in gaat uitmonden Anna, dan moet je maar eens Googelen op VPRO-Beter dan God. Dan krijg je zicht op de documantaireserie van Wim Kaiser uit 1987. Het komt tot op de laatste spatie of leesteken allemaal uit. Een nachtmerrie! Daarbij spookt de laatste dagen ook het tronie van Pieter van Geel over mijn netvlies. De CDA-fractievoorzitter die ons land zo snel en zo ondemocratisch mogelijk aan een serie kernrectoren wil helpen. Niet omdat die technologie sinds Harrisburg en Tsjernobyl zodanig verbeterd is dat er geen gevaar meer van uitgaat, want dan zouden er intussen Kernfusiefabrieken behoren te zijn. Nee, het gaat hem om het verrijkte uranium, want om schone energie heeft het CDA zich nog nooit inhoudelijk bekommerd! Als je dus toch aan het googelen bent zoek dan ook Robert Junk de Atoomstaat uit 1978 maar even op. Dan weet je meteen hoe de vlag erbij hangt!

 • no-profile-image

  Joost

  @ Karin. Interessante stellingname. Ik ben het me je eens, we pompen ongelooflijk veel geld in symptoombestrijding, en niet alleen bij Q-koorts, en spreken de mensen onvoldoende aan op hun eigen verantwoordelijkheid, lees: voedingspatroon, leefwijze. Het grote struikelblok is hoe ver je in de uitvoering kunt gaan. Accepteer je ernstig zieken, dodelijke slachtoffers, ook al komt dit door 'eigen schuld'.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Het lijkt mij tijd worden om de discussie in dit forum te hervatten. Want de tijd dringt en straks heeft de agri-schrokop weer toegeslagen. En zullen er "morgen" weer talloze boeren moeten bloeden. Want zo werkt deze wurggreep-doctrine nu eenmaal!

 • no-profile-image

  Karin

  Misschien kan ik dat ook eens proberen uit te leggen. Heel simpel: de meeste grond is nog altijd in handen van boeren. Projectontwikkelaars, aannemers, makelaars en niet te vergeten natuurontwikkelaars zoals Stichting Ark (een commerciële projectontwikkelaar, geen natuurbeschermingsorganisatie!) willen die graag over nemen om er lekker aan te kunnen verdienen. Ook de overheid heeft hier de nodige belangen.
  Dus daarom probeert iedereen die boeren weg te krijgen.

 • no-profile-image

  Teun

  Teun denkt niet engetjes. Teun kijkt gewoon waar zijn deel van de buit zou kunnen zitten. Teun heeft weinig zin om aan iets mee te betalen waar anderen voordeel bij hebben en hij niet........Wat moet een akkerbouwer met zo een plan...??? Zo iets opbouwen kost veel geld.Geld wat de meeste kwekers in ieder geval niet hebben. Met andere woorden wie zou dat op moeten zetten en wie gaat dat dan betalen?

Laad alle reacties (73)

Of registreer je om te kunnen reageren.