Home

Achtergrond 5 reacties

NMA verdenkt meelsector van kartelvorming

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) heeft een ernstig vermoeden van grote kartelvorming in de meelsector en doet daarom onderzoek naar die bedrijfstak.

Dat zei bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch van de NMA vandaag bij de presentatie van de jaaragenda. Eind vorig jaar zijn rapporten opgemaakt tegen een aantal bedrijven die de toezichthouder verdenkt van kartelafspraken. Ook in andere landen, zoals Duitsland, België en Italië, wordt de sector onder de loep genomen.

"Als na hoor- en wederhoor van betrokken partijen inderdaad sprake blijkt te zijn van kartelafspraken, dan is dat zeer schadelijk'', aldus Kalbfleisch. "Want iedereen eet elke dag brood, pasta of andere meelproducten.'' Als er sprake is van een kartel, dupeert dat volgens Kalbfleisch dan ook alle Nederlanders. "Doordat zij geen eerlijke prijs betalen voor hun basisvoedsel.''

Het gaat uitsluitend om bedrijven die meel produceren of verwerken voor voedselproducten, zegt Kalbfleisch desgevraagd; veevoerbedrijven zijn niet bij de kartelzaak betrokken.

Op basis van de vermoedens en tips gaat de toezichthouder ook onderzoek doen naar andere ondernemingen in de verwerkende industrie. Een veelomvattend onderdeel van de economie, dat de grondstoffen produceert voor veel consumentenproducten. Kalbfleisch: "Het betreft een beperkt aantal spelers in een homogene markt.'' Volgens hem geeft dat een verhoogd risico op overtredingen die de concurrentie kunnen beperken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  down under

  Die zijn echt door de ratten besnuffeld daar bij de NMA! Een paar weken terug nog roepen dat er niets mis is met de marge verdeling en nu ineens is het brood te "duur" omdat er een on-evenredig deel (door kartelvorming) naar de meelhandel gaat! Moeten ze niet eigenlijk zeggen dat de tarwe te goedkoop ingekocht wordt?

 • no-profile-image

  Zuidwester

  De NMA kennende, dan zullen de boeren wel helemaal niets met dit onderzoek opschieten. En als de bedrijven boetes krijgen dan zullen die wel in de boerenprijzen verrekend worden

 • no-profile-image

  een eerlijke

  ja, laat de mensen maar een eerlijke hogere prijs betalen wat ten goede komt aan de boer. En niet aan de kartellen.

 • no-profile-image

  veehouder

  De vraag is, wat is een eerlijke prijs? De laagst mogelijke prijs voor de consument, waarbij de akkerbouwer geen cent verdiend, of een iets hogere prijs waarbij de teler ook een goed inkomen heeft. Hierbij moet nog worden opgemerkt dat de graanprijzen maximaal 10 % van de prijs van het eindproduct bedraagd (dus waar praten we over, 1 cent teveel op een brood misschien??) en met de teelt van graan is toch al niets verdiend het afgelopen jaar.

 • no-profile-image

  meer markt

  Fairtrading is duurzaam .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.