Home

Achtergrond 2 reacties

NMA-onderzoek naar gft-kartel voor zomer klaar

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) hoopt haar onderzoek naar mogelijke kartelvorming in de groente- en fruitsector nog voor de zomer klaar te hebben.

Dat heeft NMA-directeur Pieter Kalbfleisch gisteren gezegd op een persbijeenkomst. Daar presenteerde de NMA haar jaarverslag en haar onderzoeksagenda voor het komende jaar.

De NMA viel afgelopen zomer binnen bij acht afzetondernemingen in de groente- en fruitsector. De inval leidde tot een storm van kritiek en verontwaardiging in de primaire sector.

Teneur daarvan was dat de NMA zich richt op kleine ondernemingen in de tuinbouw, waar het de grote spelers in de retail ongemoeid laat. Kalbfleisch verwerpt deze kritiek. "Het is niet zo dat kleine ondernemingen alles maar mogen."

De NMA organiseert op korte termijn enkele rondetafelconferenties over de opbouw van de voedselprijzen. Deze bijeenkomsten staan los van het onderzoek in de gft-sector, en vloeien voort uit NMA-studie naar de margeverdeling in de voedselketen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zo is dat. En een goeie slager is gewend in andermans vlees te snijden en niet in zijn eigen. Er zou best een onderzoekje opgestart mogen worden of Kalbfleisch de schijn van belangenverstrengeling over zich heen roept nu hij bijna zijn hele leven verbonden is geweest aan de Vomar supermarkten. Waarom worden politici wel aan zulk soort onderzoeken onderworpen, en (top)ambtenaren niet?

 • no-profile-image

  jpk

  kalfvlees heeft altijd in de
  leidiing van supermarkten gezeten
  de slager beoordeelt zijn eigen vlees

Of registreer je om te kunnen reageren.