Home

Achtergrond 20 reacties

NBHV: doorbraak dossier slaghamers nadert

Het ministerie van LNV wil een voorstel van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) over slaghamers voorleggen aan de minister.

Volgens de NBHV nadert daarmee een doorbraak in het dossier.

De NBHV wil dat de minister toestaat dat exportvarkens voortaan gemerkt mogen worden met een slaghamer. Deze ingreep, vergelijkbaar met een tatoeage, is in Nederland sinds 2000 niet toegestaan. In plaats daarvan is een oormerk verplicht.

Duitse slachterijen eisen echter het slaghamermerk waardoor vleesvarkens die in Duitsland geslacht worden een extra ingreep moeten krijgen. "Het is duidelijk dat Duitsland deze eis niet loslaat en wij pleiten daarom voor een uitzondering voor exportvarkens. Ons voorstel is dat die voor ze op transport gaan niet meer geblikt worden en in plaats daarvan een slaghamermerk krijgen", legt NBHV-voorzitter Piet Thijsse uit.

Thijsse acht de kansen voor het voorstel positief in. "Het betekent dat de varkens een ingreep minder krijgen, wat dus beter voor het welzijn is. Het lijkt me dat de minister dat serieus zal overwegen." Volgens de bond worden daardoor ruim drie miljoen dubbele ingrepen voorkomen. De NBHV streeft ernaar dat slaghameren per 1 juli toegestaan is, met als alternatief 1 januari 2011.

Het standpunt van de NBHV wordt gesteund door boerenorganisatie LTO en varkenshoudersvakbond NVV. De brancheorganisatie voor slachterijen, de COV, is echter tegen het toestaan van de slaghamer. "Wij vinden dat een keuze voor een nieuw systeem alleen genomen kan worden als er deugdelijke informatie over de gevolgen voor het welzijn is. Die is er nu niet", licht secretaris Richard van der Kruijk toe.

Thijsse noemt het jammer dat de COV niet achter het voorstel staat. "Ik vind hun opstelling onbegrijpelijk. Ze hebben er ten eerste niets
mee te maken, deze varkens worden niet bij hun leden geslacht. Ik snap de achtergrond ook niet, de enige echte reden die ik kan bedenken is dat ze tegen export zijn." Thijsse verwerpt het argument dat slaghameren pijnlijker zou zijn dan oormerken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Michel Schoneveld

  Sandra, ik nodig je uit om bij mij de varkens te komen nummeren. Dan weet je waarover je praat en kun je een gedegen mening vormen.

 • no-profile-image

  varkensrijder

  sandra doe je ook je handschoenen aan. en je mooie rooze laarzen met witte stippen.

 • no-profile-image

  sandra

  ik ben misschien wel een muts. Wat is er nu lekkerder dan een muts met deze sneeuw? lekker warm tijdens het blikken. Wie moet ik komen helpen?

 • no-profile-image

  sandra

  ik dacht dat de minister overleg had gehad met de duitse minister.
  In plaats dat LNV bezig is met handhaven , fungeren ze als doorgeefluik voor de handel.

 • no-profile-image

  Wouter

  Het hamernummer is vaak het ubn nummer dus hetzelfde als op het blik staat. De traceerbaarheid is hetzelfde of beter, een blik kan nog uitvallen. Ook bij het blikken wordt wel eens dubbel geblikt na een mislukte poging dus er zijn wel degelijk minder ingrepen bij het toepassen van de hamer.

 • no-profile-image

  een varkensrijder

  ja sandra jij hebt er verstand van.hiep hoi een muts met verstand van varkensladen

 • no-profile-image

  michel

  Nou ik hen nog niets van sandra gehoord dus hoe kan zij nou weten wat kan en niet ?? Kom op Sandra beetje je beter je best doen.

 • no-profile-image

  sandra

  he stoere varkensrijder uit overijsel: Wanneer zal ik bij je langskomen om gezellig te hameren?

 • no-profile-image

  geert

  wat een onzin. De varkens krijgen geen ingreep minder. Het aantal ingrepen is zelfs meer.
  Slaghameren is ook een ingreep. Wanneer een varken twee maal of drie maal gehamerd wordt, zijn dat 2 of 3 ingrepen. Die minister van landbouw is niet super intelligent ze zal toch wel slimme adviseurs hebben?

 • no-profile-image

  Sandra

  Wordt het niet tijd dat er ook een cursus komt om perfect te kunnen blikken? Wouter uit Venray heeft dat blikbaar nodig.

 • no-profile-image

  sandra

  varkens rijder uit overijsel. Wat heb je toch een armoedige baas. Blik jij nog zelf. Dat hoort toch niet bij je werk. Je bent toch varkensrijder. Laat die boer toch de varkens blikken. Lekker in de verwarmde stal of op de gang in alle rust. Geef die boer gewoon 30 euro en je kunt veel sneller laden.
  In Overijsel zitten rijders die nog bazen hebben met veeeel tijd.

 • no-profile-image

  sandra

  te blikken bedoel ik.

 • no-profile-image

  jan

  gewoon degenen die slaghameren in Nederland, na de derde keer de vergunning intrekken kan nu veel beter. De overheid houdt dan de goede jongens over.
  Er zijn ook al slachthuizen in Duitsland en Polen en Hongarije die werken met het slachtblik.

 • no-profile-image

  Cees

  waarom pas na de derde keer?

 • no-profile-image

  Varkensexporteur

  Het is jammer dat klaarblijkelijk geen enkele van de onderstaande berichtenschrijvers weet waar hij/zij het over heeft. Al jaren zijn we bezig als sector om een ontheffing te krijgen voor het slachtblik en in plaats daarvan het klopnummer te mogen gebruiken. Dierwelzijnsdeskundigen van Universiteit Wageningen hebben jaren geleden al aangegeven dat het gebruik van een klopnummer minder pijnlijk is voor een varken dan het gebruik van een slachtblik. Vrijwel geheel Europa, ook landen zoals Denemarken, Zweden en Engeland, die dierenwelzijn heel hoog in het vaandel hebben, maken al decenia lang gebruik van het klopnummer.
  Onze minister is inderdaad in gesprek geweest met haar Duitse collega over dit onderwerp, maar kreeg uiteraard nul op rekest. Nederland dient zijn systeem aan te passen, op z'n minst voor de varkens die de grens over gaan. Dit is zowel voor het dierenwelzijn als voor de tracering beter.

 • no-profile-image

  sandra

  het zal niet voor niets zijn dat die ontheffing niet verleend is. Tracering is veel te belangrijk. Een slachthamernummer zegt niets. Een blik nummer wel.
  Of er onderzoek gedaan is met de chip bij varkens weet ik ook niet Robin.

 • no-profile-image

  sandra

  wouter uit Venray: vaak wel maar ook vaak niet. Daar heeft de minister niets aan denk ik. Laten we maar even afwachten.

 • no-profile-image

  een varkens rijder

  word tijd dat we die kut blikken niet meer hoeven te gebruiken.met de slh kunnen de varkens veel sneller de warme auto in. vooral met dit koude weer diervriendelijker .en waarom mogen wij niet slach hameren te veel ingreepen.mag je de zeugen ook niet meer voorzien van een blik nummer.zit vaak al 2 of nog meer nummers in.wie tegen de slh is moet zelf maar eens midden in de nacht met 10 graden vorst koude oosten wind varkens blikken.kijken als die dan nog denkt.

 • no-profile-image

  varkensrijder Brabant

  Sandra jij snapt er soms wel wat van en soms ook weer niet. Wij varkensrijders moeten zelf blikken. Dat doet geen boer. Dat moeten wij van onze bazen zelf doen. Dus dat is niet alleen in Overijsel zo. Dat is ook in Brabant zo.
  We zijn gestopt met stiekem slaghameren omdat er angst is dat we de vergunning kwijt kunnen raken.

 • no-profile-image

  ROBIN

  WANNEER KOMT DAAR EEN CHIP IN DIE VARKENS. DAT IS TOCH BIJ PAARDEN OOK.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.