Home

Achtergrond 6 reacties

NAV: slechts 10 procent aardappelen echt vrij

Slechts 10 procent van alle aardappelen kunnen volledig vrij worden verhandeld door de telers.

Het gevolg is dat de aardappelprijs te wensen over laat, stelt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).

Het onderzoeksinstituut LEI stelde in 2005 dat ongeveer 40 procent van de consumptieaardappelen op contract wordt geteeld. Volgens NAV-bestuurder Keimpe van der Heide is dat nog steeds zo.

Toch komt de NAV op een veel hoger percentage aardappelen dat niet vrij verhandelbaar is. Van der Heide: "In de contracten wordt bijvoorbeeld 25 ton per hectare vastgelegd. Maar de rest van de aardappelen wordt meestal meegeleverd. De afnemers zijn zo van ongeveer 70 procent van de aardappelaanvoer al verzekerd."

Volgens Van der Heide wordt nog eens zo’n 20 procent van de aardappelen verhandeld via pools. "Een aantal pools zijn vrij maar een deel van de pools is gelieerd aan een afnemer. Slechts 10 procent van alle aardappelen zijn echt vrij verhandelbaar."

Het gevolg is dat de aardappelprijs onder druk staat, stelt Van der Heide. "In de jaren dat er voldoende aardappelen zijn hoeven de afnemers de vrije markt niet op. Als de prijs stijgt trekken ze zich terug."

Contractteelt

De NAV heeft niks tegen contractteelt, benadrukt Van der Heide. "Dat is een individuele keuze van een aardappelteler. Maar gezien alle meeleveringen is het collectieve belang daar niet mee gediend. Zo geven de telers het stuur uit handen aan de afnemers. Maar het voordeel van de contractteelt is wel dat de teelt beter is afgestemd op de vraag in de afzetmarkten."

Toch wil marktwerking niet zeggen dat de prijzen altijd beter zullen zijn. Van der Heide: "De prijs is afhankelijk van de balans tussen vraag en aanbod. Maar bij meer marktwerking is er meer kans op een plusje op de prijs."

De NAV denkt dat alleen beperking van het aanbod kan leiden tot structureel betere prijzen. Van der Heide: "Maar dat is een kwestie van de lange adem. De andere schakels in de keten zullen niet zo maar een deel van hun marge doorschuiven naar de telers."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  En dat noemt zich nu "ondernemer"? Elke vorm van risico uitsluiten? Wie is ..... de zwakste schakel? Zou Chazia Mourali zeggen.

 • no-profile-image

  Aard. teler

  De aardappel contracten zijn vaak van de licentie rassen 25 - 30 ton per hectare op contract. Restant staat in het contract tegen dagprijs. De frietfabriek bepaalt de dagprijs en de prijs is altijd lager dan de huidige markt. Je hebt er niks over te zeggen want het staat in de kleine lettertjes in het contract, dat je verplicht bent om mee te leveren. Dus eigenlijk heeft de fabriek de beschikking over alle aardappelen die je dan geoogst heb.

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  En daarbij komt nog dat de aardappelcontracten zo zijn dat een afnemer wel kan weigeren te ontangen,omwille van kwaliteitsredenen, maar dat een teler nooit kan weigeren te leveren.
  Daardoor kan de industrie steeds meer contracten afsluiten dan nodig , wat het overaanbod bestendigt.
  Boeren zijn soms idioten. en onze organisatie's hun neus bloedt.

 • no-profile-image

  boerke

  De overtonnen in de kontrakten waarvoor leverplicht aan de afnemer bestaat moeten wel marktkonform betaald worden. Worden teler en afnemer het niet eens over de prijs dan kan er ook geen leverplicht zijn! Volgens mij zijn er dus meer vrije aardappelen dan telers beseffen en zijn telers degenen die dit moeten gebruiken om een faire prijs af te dwingen.

 • no-profile-image

  henk

  wij telen ieder jaar 23 hectare bintje 100% vrij vorig jaar 10 cent dit jaar 9 cent, maar eerlijk is eerlijk ook wel is voor 4 cent afgeleverd. maar als je voor contracten gaat werken kan je net zo goed bij een baas gaan werken. heb je ook niks meer te vertellen

 • no-profile-image

  x

  Om een betere marktwerking te krijgen
  moet het percentage echt vrije aardappelen flink omhoog.
  Persoonlijk heb ik het afgelopen jaar ruim 75 % helemaal vrij geteeld.
  Helaas wel maar een gemiddelde prijs van nog geen 5,5 cent, maar volgend jaar nieuwe ronde nieuwe kansen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.