Home

Achtergrond

NAV: contractprijs valt tegen

De contractprijzen voor fritesaardappelen af land dalen licht.

De contractprijzen voor levering aan het eind van het seizoen blijven stabiel. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is teleurgesteld over de prijsvorming. De vier grote fritesfabrikanten verlagen de contractprijzen af land vanwege de felle concurrentie op de afzetmarkt. De productiecapaciteit van de fritessector is sterk gegroeid, vooral in België, waardoor er een overaanbod is. Hoe langer de telers de aardappelen bewaren, hoe kleiner het verschil met de contractprijzen voor de oogst van 2009, blijkt uit een rondgang langs de producenten.

NAV-bestuurder Keimpe van der Heide vindt het teleurstellend voor de telers. "De contractprijzen voor de bewaaraardappelen van oogst 2009 lagen al onder de kostprijs. Telers doen er verstandig aan geen contracten te tekenen voor een prijs die onder hun kostprijs ligt. Het is immers nog volstrekt onduidelijk hoe de afzetmarkt voor de oogst van dit jaar gaat verlopen."

Van der Heide ziet wel dat de teeltkosten dit jaar dalen voor de telers. "Daardoor daalt de kostprijs weliswaar. Maar het zou mooi zijn als de telers eens wat konden inhalen aan inkomsten."

De prijsverlaging onderstreept volgens Van der Heide de noodzaak van telers om hun aanbod te bundelen. "Dan worden de telers een gelijkwaardige gesprekspartner in de keten. Pas als het telers lukt om het aanbod aan aardappelen beter af te stemmen op de vraag moeten supermarkten wel meer betalen aan de fritesproducenten om voldoende producten te krijgen."

Lees ook: Lagere contractprijzen voor aardappelen

Of registreer je om te kunnen reageren.