Home

Achtergrond

NAO evalueert handelsnotering Rotterdam

De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) gaat volgende maand de Rotterdamse handelsnotering voor aardappelen evalueren.

De reden is de invoering van een nieuwe noteringsmethode. Maar ook het geringe aantal transacties waarop de notering gebaseerd moet worden is reden voor bezinning.

In november voerde de NAO een nieuwe noteringsmethode in. Die maakt onderscheid tussen de prijzen in West-Europa, in de regio tussen Hamburg, Frankfurt, Parijs en Le Havre (Hafpal), en de aardappelen die weggaan voor export naar buiten dit gebied.

De reden was de grote spreiding in de noteringen, zegt NAO-voorzitter Kees van Arendonk. "Zo zijn we uitgekomen bij een notering binnen Hafpal, waarbij de aardappelen voornamelijk zijn bestemd voor de verwerkende industrie, en een notering voor buiten Hafpal voor de exportaardappelen."

Vorige week lag de Rotterdamse handelsnotering lager dan de telersnotering van de beursvereniging LNCN. Van Arendonk: "Dat stemt tot nadenken en zullen we betrekken in de evaluatie. Maar Rotterdam noteerde op maandag en LNCN op donderdag in een stijgende aardappelmarkt."

Of registreer je om te kunnen reageren.