Home

Achtergrond 2 reacties

NAK: maatkeuring pootgoed net zo betrouwbaar als opbouwkeuring

Keuring op maat levert een net zo betrouwbare beoordeling op van de kwaliteit van een partij pootaardappelen als de keuring in opbouw.

Bovendien zijn voor de keuring op maat minder bezoeken nodig van de keurmeester. De pootgoedtelers zijn overwegend positief over de nieuwe manier van partijkeuring, stelt de keuringsdienst NAK deze week op de telersvergaderingen.

Momenteel wordt het pootgoed op het akkerbouwbedrijf beoordeeld volgens een keuring in opbouw. Tijdens het lezen en sorteren van een partij pootgoed komt de keurmeester regelmatig langs. Als de partij klaar is wordt nog een aantal balen open gesneden en gekeurd door de keurmeester.

Door deze werkwijze kan een keurmeester op kleine bedrijven minder efficiënt pootgoed keuren dan op grote bedrijven. Per uur wordt op kleinere bedrijven gemiddeld ruim 13 ton pootgoed gekeurd. Op de grotere bedrijven is dat ruim 27 ton. De grotere bedrijven betalen daardoor relatief meer voor de keuring dan kleinere bedrijven. Daarom heeft de pootgoedsector vorig jaar aan de NAK gevraagd dit te bekijken.

De NAK doet onderzoek op veertig pootgoedbedrijven waarbij de gangbare opbouwkeuring wordt vergeleken met de keuring op maat. Bij de maatkeuring wordt een basiskeuring uitgevoerd tijdens het sorteren en een eindkeuring als de partij helemaal klaar staat.

Volgens de NAK zijn voor de maatkeuring minder bezoeken nodig dan bij de opbouwkeuring. Er worden meer balen per bezoek gekeurd. De inspectietijd per bezoek is wel langer bij de keuring op maat. Bovendien blijken er nog veel kleine partijen te zijn die gekeurd moeten worden.

De pootgoedtelers reageren overwegend positief op de nieuwe manier van partijkeuring, stelt de NAK. De keurmeesters ervaren dat ze een minder goed beeld krijgen van een partij pootgoed.

De NAK gaat verder met dit onderzoek tijdens de piek van het afleveren van pootgoed in het voorjaar. In mei wordt het onderzoek geëvalueerd. Daarna wordt een voorstel opgesteld dat aan de adviesraad van de NAK wordt voorgelegd.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    piet

    eikel toch niet man. 80 ha pootgoed is juist net een mooie eenheid. dan kun je tenminste rendabel werken.

  • no-profile-image

    Leen

    Zijn er nog kleine bedrijven dan? Volgens mij zijn die allang afgehaakt. Ze moesten voor de kosten opdraaien van de grote mannen die de markt verpestten met hun bulk-pootgoed waar de rooibeschadiging nog geeneens was uitgezocht. Nee, de NAK is op de goede weg!

Of registreer je om te kunnen reageren.