Home

Achtergrond

NAK bekijkt nut extra controle op erwinia

De keuringsdienst NAK onderzoekt de mogelijkheid om voor pootaardappelen in de klasse S een nacontrole op erwinia in te voeren.

De NAK wil weten of zo’n extra controle in de hoogste pootgoedklasse helpt om de bacterieziekte de baas te worden. Tot nu toe worden pootaardappelen in de nacontrole alleen onderzocht op virusziekten. De NAK heeft vorig jaar 18,8 procent van het totale areaal pootaardappelen in klasse verlaagd vanwege bacterieziekten. In de klasse S was dat 13,5 procent, zei Jaap Haak, coördinator Keuringen woensdagavond op een telersvergadering in Uithuizen. "Een effectieve aanpak van erwinia begint in de hoogste klasse."
Vorig jaar heeft de NAK onderzocht welke verschillen er zijn in bedrijfsvoering tussen pootgoedbedrijven met en bedrijven zonder erwinia.

Haak: "We gaan dit voorjaar knollen van de bedrijven zonder erwinia onderzoeken. We onderzoeken ook knollen van de controlevelden van de NAK. En we onderzoeken knollen van partijen pootgoed met erwinia." Alle knollen worden onderzocht met een PCR-test. "We willen weten of we met behulp van de PCR-test een betrouwbaar onderscheid kunnen maken tussen vrije en besmette partijen. Zo’n controle heeft alleen maar zin als we latente besmettingen met erwinia kunnen opsporen."

Erwinia is een lastige ziekte, constateert Haak. "Soms heb je een onbesmet verklaarde partij waar later in het veld toch erwinia ontstaat. En andersom kun je met een licht besmette partij in het veld toch helemaal vrij blijven." Haak kan nog niet zeggen hoe lang het onderzoek gaat duren. "Het onderzoek moet eerst duidelijk maken of een extra controle op erwinia in de klasse S nuttig is. Dat duurt een paar jaar."

Of registreer je om te kunnen reageren.