Home

Achtergrond

Moordenaar komt moeilijker het land in

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan een veroordeling voor een ernstig misdrijf straks langer gebruiken als reden om een buitenlander een verblijfsvergunning te weigeren.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie wil de termijn daarvoor oprekken.

Voor levensdelicten als moord zal geen termijn meer gelden, kondigde ze vandaag aan in een brief aan de Tweede Kamer. Nu kon de IND zo'n veroordeling maximaal tien jaar tegenwerpen in een verblijfsprocedure. Bij ernstige delicten waarop meer dan zes jaar celstraf staat, zoals zedenmisdrijven en mensenhandel, moet dat voortaan twintig jaar kunnen. Ook die termijn was tien jaar.

Met de veranderingen wil Albayrak de samenleving langer beschermen tegen misdadigers. Of een en ander betekent dat er nooit meer een moordenaar wordt toegelaten, is de vraag. In de praktijk wordt volgens Albayrak altijd een individuele afweging gemaakt. Daarbij wordt het belang van het verblijf, zoals bijvoorbeeld gezinsleven, afgewogen tegen het algemeen (veiligheids)belang van de samenleving. Ook het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens speelt een belangrijke rol bij het besluit of iemand hier welkom is, wordt geweigerd of alsnog moet vertrekken.

Aanleiding voor het voorstel van Albayrak is een eerwraakzaak. Het lukte de IND tot nu toe niet een Iraakse moordenaar het land uit te krijgen. De man werd jaren terug veroordeeld voor moord op zijn schoonmoeder. De Irakees verzet zich tegen pogingen om hem Nederland uit te krijgen. De Raad van State oordeelde dat de IND hem geen verblijfsvergunning kan weigeren op grond van de veroordeling wegens moord. Dat vonnis is meer dan tien jaar oud en dus mag het niet meer worden tegengeworpen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.