Home

Achtergrond

Mobiliteitscentrum blijft achter

De resultaten van het mobiliteitscentrum voor de glastuinbouw vallen tegen.

Dat komt vooral doordat veel faillissementen in de glastuinbouw uitblijven. Volgens FNV Bondgenoten moet gekeken worden naar een andere invulling. Werkgevers en werknemers gaven in 2009 1 miljoen euro uit aan het mobiliteitscentrum, maar er zijn nog maar 45 mensen geplaatst in een andere functie. "Dat valt niet mee. Als straks na een jaar blijkt dat honderd mensen herplaatst zijn, is de investering van 1 miljoen niet efficiënt geweest", zegt FNV-onderhandelaar voor de glastuinbouw Gerard Roest.

Werkgevers en werknemers kozen voor een persoonlijk model met een uitgebreide website, telefonisten en scholingsconsulenten. Die opzet blijkt nu te ruim. De inzet van een interimmanager werd al teruggeschroefd. Volgens Roest werd gerekend op een verdubbeling van het aantal faillissementen tot 7 procent. Nu blijkt dat mee te vallen. "We hebben de indruk dat veel bedrijven doormodderen en proberen te overleven totdat de markt herstelt."

Verder verloopt de samenwerking met het uitvoeringsorgaan UWV uiterst moeizaam, waardoor subsidies niet rond komen. Het geld voor het mobiliteitscentrum was afkomstig uit een potje voor beroepsbegeleidingstrajecten. Die financieringsmogelijkheid is er nu niet meer. "Ik hoop dat in het voorjaar het aantal vacatures aantrekt en we toch een succes hebben. Anders moeten we het erover hebben om de stekker eruit te trekken of afgeslankt verder te gaan."

In de open teelten wordt gewerkt aan een kleinschalig mobiliteitscentrum, net als in de groothandel voor groente en fruit. Daarover lopen nu gesprekken met Frugi Venta.

Of registreer je om te kunnen reageren.