Home

Achtergrond 6 reacties

Mist

Het CDA plaatst vraagtekens bij de kabinetsaanpak van Q-koorts.

Dat op commerciële bedrijven gezonde dieren wel worden geruimd, maar op kinderboerderijen niet kan er bij de Tweede Kamerfractie van die partij niet in. De ministers Verburg en Klink, beiden ook christendemocraat, vinden het op basis van wetenschappelijk advies wel gerechtvaardigd dit onderscheid te maken.

Die vraagtekens zijn een bewuste poging van de fractie zich te distantiëren van het inmiddels fel bekritiseerde beleid van het kabinet. Het CDA heeft zich altijd al buitengewoon ongemakkelijk gevoeld bij de ruimingen. De volksgezondheid was echter in het geding en dus kon de partij niet anders dan hieraan steun verlenen. Maar nu de kritiek vanuit de sector op het beleid aanzwelt en er verkiezingen aanstaande zijn, wordt het onverkort vasthouden aan die lijn onverstandig geacht; de traditionele behartiger van het boerenbelang ligt immers onder vuur van de eigen achterban.

Maar kritische uitspraken van CDA-Kamerleden hebben nog niet geleid tot politieke actie. En daardoor is er niet alleen mist ontstaan over het standpunt van de fractie, maar ook het beeld van een partij die haar eigen straatje wil schoonvegen. Het zou te prijzen zijn als het CDA haar achterban serieus neemt en snel duidelijkheid schept.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Ik moest bij het lezen van dit artikel lezen aan Bob Goudzwaard. Hij droeg in aanvang sterk bij aan de totstandkoming van het CDA, dat in 1975 officieel werd opgericht. Hij was lid van de Groep van Achttien die de grondslag legde voor het CDA, en schreef mee aan het eerste verkiezingsprogramma Niet bij brood alleen. Toen het kabinet Van Agt/Wiegel in 1977 tot stand kwam raakte Goudzwaard teleurgesteld over de rechtse koers van de nieuwe samenwerkingspartij, en zegde in 1980 zijn lidmaatschap op. "Niet Bij Brood Alleen" (NBBA) werd de naam van een groep mensen die zich inzetten voor een sociale wending van het CDA. Goudzwaard werd de ideoloog van de progressief-christelijke partij EVP, al was hij geen lid van de partij. Hij is bekend geworden door zijn pleidooi voor de 'economie van het genoeg', naar aanleiding van het boek 'Genoeg van te veel - genoeg van te weinig' (1986), dat hij schreef met Harry de Lange.
  De auteurs zeggen dat de huidige economie in ecologisch en sociaal opzicht niet duurzaam is. Ze zeggen ook dat het onverbiddelijk vasthouden aan het groeimodel de onduurzaamheid alleen maar groter maakt.

  Het verdient aanbeveling dat LEDEN van het CDA echt eens inhoudelijke discussie over
  deze conclusies.
  Meteen doen

 • no-profile-image

  zwartebroeker

  Het CDA lijkt met een "charme-offensief" bezig om de verantwoordelijkheid voor deze zinloze ruimingen bij anderen te stallen. Bedrog, en niets anders.
  Ze hebben hun ministers gesteund, en doen dat nóg steeds.

  Voor wie het CDA-spelletje nog niet snapt moet maar es klikken op "Ruimen is politiek spel op hoog niveau van
  Frans van Knapen, hoogleraar veterinaire volksgezondheid, op <>

 • no-profile-image

  herkauwer

  Frans van Knapen is een gerennommeerd specialist die ook in 2003 bij de Vogelgriep al ernstig waarschuwde voor de waanzinnige manier waarop er toen geruimd werd, beste Zwartebroeker. Maar naar echte specialisten wordt door de overheid nooit geluisterd. We zijn tenslotte niet voor niks een KENNISECONOMIE!

 • no-profile-image

  EX-EX-EX trouwe CDA-stemmer.

  Wat HITLER met de Joden deed;
  Doet de CDA met de Geiten.

 • no-profile-image

  EX-EX-EX trouwe CDA-stemmer

  Wat HITLER met de Joden deed;
  doet de CDA met de geiten.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ja Jan, en die andere mede-oprichter, Piet Steenkamp, zei: "het eigen geweten is bij ons christenen niet zo sterk ontwikkeld". Hoog tijd dus om die hele club langdurig met retraite te sturen. Naar een Jezuietengoelag!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.